Преокрет на суду: Будимиру повријеђено право на слободу

Уставни суд БиХ усвојио је апелацију председника Федерације БиХ Живка Будимира у погледу права на слободу, укинуо Рјешење којим је у овом случају одређен притвор и вратио га Суду БиХ с налогом да одмах донесе одлуку у складу с одредбама Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода. Представник Уставног суда […]

петак, мај 24, 2013 / 18:47

Уставни суд БиХ усвојио је апелацију председника Федерације БиХ Живка Будимира у погледу права на слободу, укинуо Рјешење којим је у овом случају одређен притвор и вратио га Суду БиХ с налогом да одмах донесе одлуку у складу с одредбама Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Представник Уставног суда Звонко Мијан каже да то практично значи обавезу за Суд БиХ да цијели случај преиспита у складу са споменутим стандардима, који се односе на могућност лишавања слободе и да донесе нову одлуку.

Апелацију у погледу права на правично суђење Уставни суд је одбацио као преурањену, с обзиром на то да Суд БиХ још није донио коначну одлуку о кривичној оптужби против Живка Будимира.

У Суду БиХ, речено је да још нису примили мишљење Уставног суда БиХ у вези са апелацијом Будимира, а потврдили су да се вијећање у вези с предлогом за продужење притвора Будимиру и његовим сарадницима наставља, и да се одлука о томе очекује сутра.

Будимиров адвокат Рагиб Хаџић рекао је да одлука Уставног суда БиХ, који је прихватио дио апелације, уважава аргументацију одбране да је њеном клијенту право на слободу повријеђено.

"Произилази да Суд Босне и Херцеговине треба да преиспита одлуку о Будимировом притварању", казао је адвокат.

Живко Будимир, предсједник Федерације БиХ, ухапшен је 26. априла под сумњом да је примао мито да би давао помиловања осуђеницима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *