Предсjедник Народне странке без црногорског држављанства због – српског

Министарство унутрашњих послова покренуло је данас управни поступак за одузимање држављанства Црне Горе предсједнику Народне странке Предрагу Поповићу.  Разлог за покретање овог поступка МУП налази у чињеници да предсjедник НС, уз држављанство своје матичне државе Црне Горе, посjедује и држављанство Србије саопштено је из те партије. Наводи се да је Поповић у изјави пред овлашћеним […]

субота, март 19, 2011 / 13:45

Министарство унутрашњих послова покренуло је данас управни поступак за одузимање држављанства Црне Горе предсједнику Народне странке Предрагу Поповићу.

 Разлог за покретање овог поступка МУП налази у чињеници да предсjедник НС, уз држављанство своје матичне државе Црне Горе, посjедује и држављанство Србије саопштено је из те партије.

Наводи се да је Поповић у изјави пред овлашћеним службеником МУП-а истакао да се не одриче држављанства Црне Горе, али ни држављанства "братске државе Србије".

У саопштењу НС се подсjећа да Закон о држављанству Црне Горе, усвојен 2008. године, садржи недопустиву ретроактивну норму, којом се прецизира да се држављанство Црне Горе одузима сваком пунолетном држављанину Црне Горе који има држављанство друге државе, осим у случају да је држављанство друге државе стечено прије проглашења независности Црне Горе, 21. маја 2006. године.

Та норма је уведена искључиво да би се онемогућило стицање држављанства Србије, јер држављанин Црне Горе, у вријеме постојања СЦГ, односно до 21. маја 2006. године, само није могао имати држављанство Србије, каже се у саопштењу.

Званичној Црној Гори, како се наводи, "није сметња да наши држављани посједују држављанства Македоније, Словеније, Албаније, Хрватске, БиХ, САД као и Шинаватрине домовине Тајланда".

Не праве проблем ни када се ради о држављанима Србије, албанске националности, с територије Косова и Метохије! На мети режима су само Срби из Црне Горе, који имају и држављанство Србије, каже се у саопштењу.

НС оцјењује да су јасни разлози зашто режим овај управни поступак против Поповића покреће у јеку пописне кампање у Црној Гори.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *