Предсједник ФИБА: Срби, извините за Турску

„Причали смо о томе на борду ФИБА и закључили да су судије гријешиле. То се у спорту дешава, притисак је био велики. Извињавам се због тога, али то је дио спорта“, рекао је предсједник ФИБА. Предсједник Свјетске кошаркашке федерације (ФИБА) Иван Менини извинио се у петак у Београду због судијске грешке у полуфиналу свјетског првенства […]

четвртак, јун 2, 2011 / 16:47

„Причали смо о томе на борду ФИБА и закључили да су судије гријешиле. То се у спорту дешава, притисак је био велики. Извињавам се због тога, али то је дио спорта“, рекао је предсједник ФИБА.

Предсједник Свјетске кошаркашке федерације (ФИБА) Иван Менини извинио се у петак у Београду због судијске грешке у полуфиналу свјетског првенства у Турској, али је позвао Србију да гледа у будућност.

Менини је послије састанка са челницима Кошаркашког савеза Србије у Београду причао новинарима о везама свјетске и националне федерације, али је извјештаче највише занимало његово виђење тог полуфинала, у коме је Карем Тунчери Турске постигао побједоносни кош из аута.

То је била највећа, али не и једина груба судијска грешка на рачун српског тима у полуфиналу са домаћином.

"Знао сам да ћемо причати о томе и дуго сам се спремао за тај одговор. Причали смо о томе на борду ФИБА и закључили смо да су судије гријешиле. То се у спорту дешава, притисак је био велики. Извињавам се због тога, али то је дио спорта", рекао је Менини.

Осим тог коша, било је још неколико пропуста, али је КСС улагао жалбу због тога што је Керем Тунчери нагазио линију прије него што је постигао кош за побједу од 83:82.

"Судијске грешке су дио спорта и оне се дешавају. Моје животно опредјељење је да гледамо у будућност и позивам и вас да се окренемо будућности", рекао је Менини.

Предсједник ФИБА посјетио је Београд и током два дана разговарао је са челницима КСС о будућој сарадњи и јачању веза домаћег и свјетског савеза.

"Дошао сам у Србију јер је она кошаркашка сила и важан члан ФИБА. Разговарали смо о многим питањима са новим руководством КСС са којима дијелимо многе интересе. Разговарали смо о систему такмичења, комерцијалним и другим питањима", рекао је Менини.

Предсједник КСС Драган Ђилас рекао је да је Менинију представљен програм новог руководства савеза.

"За нас је витално да имамо добре односе са ФИБА, а хтјели смо да ставимо и тачку на Свјетско првенство у Турској. Причали смо о нашим плановима, програму и жељи да имамо своје представнике у свим тијелима ФИБА", рекао је Ђилас.

Предсједник КСС казао је и да је једна од жеља била да се направи такав систем да репрезентације могу чешће да играју пред својим навијачима.

Садашњи први човјек ФИБА био је некада и предсједник Кошаркашког савеза Француске.

Потпредсједник КСС задужен за репрезентативне селекције, Дејан Бодирога, рекао је да су се са Менинијем подсјетили некадашње сарадње два савеза и да постоје планови о могућој будућој сарадњи.

Канцеларија Кошаркашког савеза Србије раније је обавијештена да генерални секретар ФИБА, Патрик Бауман, због болести неће допутовати у Београд, како је било планирано и да ће умјесто њега то урадити предсједник Менини.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *