Постигнут договор, Папандреу одлази

Грчки премијер Јоргос Папандреу и лидер опозиције Антонис Самарас постигли су вечерас договор о формирању прелазне коалиционе владе, на чијем челу се неће налазити Папандреу. Папандреу и Самарас ће се сутра поново састати и покушати да постигну договор о томе ко ће бити на челу нове владе, пренио је Ројтерс. У Атини је вечерас завршен […]

недеља, новембар 6, 2011 / 23:20

Грчки премијер Јоргос Папандреу и лидер опозиције Антонис Самарас постигли су вечерас договор о формирању прелазне коалиционе владе, на чијем челу се неће налазити Папандреу.

Папандреу и Самарас ће се сутра поново састати и покушати да постигну договор о томе ко ће бити на челу нове владе, пренио је Ројтерс.

У Атини је вечерас завршен једочасовни разговор предсједника Грчке Каролоса Папуљаса, премијера Јоргоса Папандреуа и лидера опозиције Антониса Самараса, чији је циљ био проналажење рјешења за политичку кризу која пријети да угрози солвентност те земље.

Суочен са растућим притиском опозиције, али и његових посланика, Папандреу је рекао да ће се повући уколико буде било могуће постићи договор о формирању прелазне владе која би подржала договор о новом европском пакету помоћи.

"Рекао сам више пута и поновићу по ко зна који пут да нисам заинтересован да останем у новој влади као премијер… Не могу бити јаснији. Не играм игре и не коцкам се земљом", рекао је Папандреу уочи састанка са Самарасом и Папуљасом, пренио је АП.

Самарас је претходно оставку Папандреуа поставио као услов за учешће у разговорима.

Криза у Грчкој је нагло заоштрена када је Папандреу 31. октобра саопштио да жели да се о последњем договореном пакету помоћи са ЕУ, који је постигнут четири дана раније, грађани изјасне на референдуму.

То је изазвало негодовање у земљама еврозоне и колебања на финансијским тржиштима, а лидери Француске и Њемачке у сриједу поручили да би грађани, уколико буде било референдума, могли само да се изјашњавају о томе да ли ће земља остати у еврозони или не.

Они су на састанку у Кану, коме је присуствовао и Папандреу, казали да Грчка неће добити осам милијарди евра помоћи из пакета вриједног 100 милијарди евра све док неизвјесност у земљи не буде окончана.

Папандреу је план за одржавање референдума повукао у уторак, пошто је Самарас наговијестио да ће његова "Нова демократија" подржати споразум, који је договорен после маратонских преговора 27. октобра.

Грчки званичници се надају да ће договор о новој прелазној влади имати до сутра, када ће та земља присуствовати састанку министра финансија еврозоне у Бриселу. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *