Поскупила струја због катастрофе у Јапану

На главној европској берзи (ЕЕX) за само неколико дана поскупјела је електрична енергија након јапанске нуклеарне катастрофе и одлука Њемачке да привремено заустави седам нуклеарних реактора због провјере безбједности постројења чија је укупна снаге 7.000 мегавата. Цијена мегавата скочила је са 49,30 евра, колика је била 1. марта, на 62 евра 16. марта, а стручњаци […]

субота, март 19, 2011 / 11:02

На главној европској берзи (ЕЕX) за само неколико дана поскупјела је електрична енергија након јапанске нуклеарне катастрофе и одлука Њемачке да привремено заустави седам нуклеарних реактора због провјере безбједности постројења чија је укупна снаге 7.000 мегавата.

Цијена мегавата скочила је са 49,30 евра, колика је била 1. марта, на 62 евра 16. марта, а стручњаци процјењују да би тај раст ипак могао бити краткотрајан, преносе хрватски медији.

У Хрватској електропривреди (ХЕП) рекли су да ће ситуација умногоме зависити од одлуке након истека мораторијума на рад седам нуклеарних електрана у Њемачкој који истиче 15. јуна, јер су цијене у хрватском окружењу за спот трговање и терминске уговоре у директној корелацији са онима у Њемачкој.

Хрватска годишње увози око 22 одсто укупних потреба за струјом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *