Попис у БиХ почиње 1. октобра и коштаће око 46 милиона КМ

БиХ ће 1. октобра почети попис становништва, који ће коштати око 46 милиона КМ, речено је данас у Сарајеву на конференцији за новинаре министра транспорта и комуникација БиХ Дамира Хаџића и директора Еуростата Питера Еверерса. Хаџић је истакао да је обавеза институција БиХ да преузму пуну одговорност за попис, да се он схвати као пројекат […]

петак, мај 31, 2013 / 13:57

БиХ ће 1. октобра почети попис становништва, који ће коштати око 46 милиона КМ, речено је данас у Сарајеву на конференцији за новинаре министра транспорта и комуникација БиХ Дамира Хаџића и директора Еуростата Питера Еверерса.

Хаџић је истакао да је обавеза институција БиХ да преузму пуну одговорност за попис, да се он схвати као пројекат који је неопходан, те да се у наредном периоду подигне свијест грађана о значају пописа становништва у БиХ.

Према његовим ријечима, протеклих 70 дана, од посљедње Међународне мониторинг мисије, прошло је у интензивирању активности, односно настојању да БиХ преузме препоруке и обавезе које је преузела од Еуростата да би се дошло до што квалитетнијих рјешења за попис становништва.

Када је ријеч о сабирању појединих гласова, на примјер, ако се неко изјасни као муслиман, а неко други као Бошњак, Хаџић је навео да ће одлуку о сабирању донијети Савјет министара БиХ, односно да ће се одговори сабирати ако то буде у интересу БиХ и њених грађана, али да ће у првој фази пописа, сваки одговор добити своју шифру.

"У првој фази биће евидентиран сваки одговор и имаће своју шифру. Након завршетка поступка, како би отклонили било коју врсту могуће дискриминације жеља и интереса сваког човјека у БиХ да се изјасни онако како жели, знаћемо хоће ли бити сабирања“, рекао је Хаџић.

Еверерс је рекао да је Међународна мониторинг мисија оцијенила досадашње припреме као позитивне и да је дала "зелено свјетло" за попис, нагласивши да је четири мјесеца прије пописа ниво припремљености добар, али да треба још разрадити техничке детаље.

Говорећи о уврштавању у пописницу питања ентитетског држављанства, Еверерс је истакао да, уколико нека земља жели додати питања за која сматра да су потребна, таква питања је могуће укључити у пописницу. Он је нагласио да је Мисија у том смислу неутрална, односно да не заступа ниједан став, односно није ни "за" ни "против".

Према његовим ријечима, Међународна мониторинг мисија биће присутна у БиХ и у току пописа и пратити његов ток.

Директор Агенције за статистику БиХ Зденко Милиновић и замјеник шефа Делегације ЕУ Ренцо Давиди потписали су данас уговор о додјели 7,5 милиона евра бесповратних средстава ЕУ, која ће бити утрошена за финансирање теренских радника приликом пописа становништва у БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *