Политичка јавност РС о Лагумџијином Дејтону 2

Организовање „Дејтона 2“ и прекомпоновање БиХ не долази у обзир, јер причу о томе заговарају они којима су у интересу уставне промјене које ће ићи у корист Бошњака, став је представника политичких партија из Републике Српске. Златко Лагумџија, лидер СДП БиХ јуче је у Вашингтону изразио спремност да до краја године буде организован "Дејтон 2", […]

среда, април 6, 2011 / 14:37

Организовање „Дејтона 2“ и прекомпоновање БиХ не долази у обзир, јер причу о томе заговарају они којима су у интересу уставне промјене које ће ићи у корист Бошњака, став је представника политичких партија из Републике Српске.

Златко Лагумџија, лидер СДП БиХ јуче је у Вашингтону изразио спремност да до краја године буде организован "Дејтон 2", као међународна конференција на којој би међународна заједница изашла са конкретним приједлогом побољшног уставног оквира који би омогућио да БиХ, као функцинална држава, испуни задате циљеве до краја 2014. године.

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да је Српска апсолутно против "Дејтона 2" и истакла да је лидер СДП-а Златко Лагумџија све вријеме у Америци стварао лажну слику о РС.

"Нама је познато да је такву политику започео предсједник Странке за БиХ Харис Силајџић, наставила СДА, а сада је учвршћује Лагумџија. Он жели да се направе уставне промјене које ће омогућити да се дође до принципа `један човјек један глас`, што значи прегласавање и мајоризацију друга два народа", рекла је Мајкићева Срни.

Она је истакла да Дејтонски мировни споразум пружа могућности које у БиХ нису искориштене до краја и изразила наду да међународна заједница и САД, које су до сада фаворизовале бошњачку политику и народ, неће насједати на такву врсту захтјева. Мајкићева напомиње да се намјере Бошњака најбоље виде на примјеру Хрвата у Федерацији БиХ, који су апсолутно мајоризовани.

Предсједник СДС-а Младен Босић истакао је да је направљена криза са циљем да се заврши тако да БиХ буде прекомпонована и додао да РС треба да изађе из читаве приче и да никакав "Дејтон 2" не долази у обзир.

"Једино што је оствариво у БиХ је, ако то Лагумџија жели, `Вашингтон 2`", рекао је Босић Срни.

Предсједник ПДП-а Младен Иванић сматра да нико више не жели да се бави било каквом прекомпозицијом у БиХ.

"Сама чињеница да су пропале све досадашње иницијативе о било каквим озбиљним промјенама Устава показује да од тога нема ништа. То могу само бити пусте жеље", рекао је Иванић Срни.

Посланик СП-а у Народној скупштини РС Саша Чудић каже да се од Лагумџије не може очекивати ништа пријатно и позитивно, јер је "себи дао право да може да креира односе у БиХ" који су дефинисани Дејтонским споразумом.

"Апсолутно смо против промјене тог споразума, који одређене, прије свега бошњачке политичке партије покушавају злоупотријебити", рекао је Чудић Срни.

Предсједник Демократске партије Драган Чавић наглашава да "Дејтон 2" нико не може организовати без воље сва три конститутивна народа у БиХ и свих актера из Дејтона.

"Дејтонски споразум није само споразум страна из БиХ. То је споразум у којем су као гаранти учествовали САД, ЕУ, Француска, Велика Британија, Њемачка и Руска Федерација. `Дејтон 2` је жеља бошњачких и хрватских политичара у БиХ, али је јасно да за тако нешто не постоји политичка воља Срба", рекао је Чавић Срни.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *