Полиција спријечила обиљежавање годишњице Тјенанмена

Кинеска полиција је данас, на 24. годишњицу Тјенанмена, блокирала капију гробља на коме су сахрањене жртве Тјенанмена, у покушају да, као и сваке године, спријечи обиљежавање тог догађаја. Власти сваког 4. јуна покушавају да спријече дискусију о насилном гушењу продемократских протеста 1989. године, што је највећа мрља у области људских права у Кини протеклих деценија. […]

уторак, јун 4, 2013 / 10:54

Кинеска полиција је данас, на 24. годишњицу Тјенанмена, блокирала капију гробља на коме су сахрањене жртве Тјенанмена, у покушају да, као и сваке године, спријечи обиљежавање тог догађаја.

Власти сваког 4. јуна покушавају да спријече дискусију о насилном гушењу продемократских протеста 1989. године, што је највећа мрља у области људских права у Кини протеклих деценија. На Тјенанмену је тада погинуло најмање неколико стотина људи.

Више од 10 безбједносних званичника распоређено је испред камене капије гробља Ванан у близини брда западног Пекинга, које мајке жртава обилазе сваке године, преносе агенције.

А у уској улици близу Забрањеног града, припадници снага безбједности патролирали су испред куће у којој је живио Жао Зијанг, бивши секретар Комунистичке партије који је после протеста на тргу Тјенанмен избачен из партије и стављен у кућни притвор.

Власти су, такође, привеле или појачале присмотру 10 најистакнутијих дисидената, тврди организација „Браниоци кинеских људских права” са сједиштем у Хонг Конгу.

Претрага на Интернету за низ кључних речи од „Тјенанмена” до „свијећа” на кинеском друштвеног блогу „Сина Веибо” блокирана је.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *