Под минама 2,6 % територије БиХ

БиХ у овом моменту има 1 300 километара квадратних површине за коју се зна или сумња да је покривена минама, што је чак 2,6 одсто њене укупне површине, рекао је данас предсједник Републичке управе Цивилне заштите Милимир Додер. Додер је на састанку са шефовима цивилне заштите у Бијељини рекао да БиХ има велики проблем са […]

четвртак, децембар 1, 2011 / 14:43

БиХ у овом моменту има 1 300 километара квадратних површине за коју се зна или сумња да је покривена минама, што је чак 2,6 одсто њене укупне површине, рекао је данас предсједник Републичке управе Цивилне заштите Милимир Додер.

Додер је на састанку са шефовима цивилне заштите у Бијељини рекао да БиХ има велики проблем са минама, те да је до сада повријеђено око 1 500 лица од заосталих мина, а страдало је чак 40 деминера.

"Ми стижемо на све локације, поштујући листу приоритета коју је усвојила Влада РС. Међутим, минске несреће се дешавају. Људи не поштују знакове упозорења, улазе у минска поља, на сумњиве површине и зато гину", рекао је Додер, коментаришући случај погибије три лица од заосталих мина у Добоју током само једног дана.

Према његовим ријечима, излазном стратегијом било је договорено да БиХ до 2009. године буде очишћена од мина.

Наводећи да се то није десило, Додер је подсјетио да су страни донатори почели да ускраћују средства.

Ове године у Републици Српској очишћено је више од 300 000 метара квадратних површине покривене минама.

Додер је апеловао на грађане да неексплодирана минско-експлозивна средства не бацају у корита ријека, у контејнере или на путеве, јер тако угрожавају безбједност својих суграђана.

Републичка управа Цивилне заштите ради хуманитарно деминирање и са 80 људи покрива читаву Српску.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *