Почело тражење угља по Мајевици

На подручју општина Угљевик и Лопаре започета су прва геолошка истраживања која треба детаљно да покажу колике су залихе угља за рад Термоелектране „Угљевик 3“, коју треба да гради новоосновано предузеће „Комсар-енерџи Република Српска“. Директор "Комсар-енерџи РС" Синиша Мајсторовић рекао је данас у Угљевику да је ово предузеће, које је уједно и члан "Комсар-енерџи груп […]

среда, новембар 16, 2011 / 08:05

На подручју општина Угљевик и Лопаре започета су прва геолошка истраживања која треба детаљно да покажу колике су залихе угља за рад Термоелектране „Угљевик 3“, коју треба да гради новоосновано предузеће „Комсар-енерџи Република Српска“.

Директор "Комсар-енерџи РС" Синиша Мајсторовић рекао је данас у Угљевику да је ово предузеће, које је уједно и члан "Комсар-енерџи груп лимитид" чији је власник Рус Рашид Сердаров, већ обезбиједило новац за комплетну изградњу електро-енергетског објекта у овом мјесту.

"`Комсар-енерџи РС` је добио концесију на двије и по године до када ћемо на подручју општина Угљевик и Лопаре провести детаља истраживања и елаборате о ресурсима угља", појаснио је Мајсторовић и додао да је ова фирма уплатила Влади РС 215.000 КМ као концесиону накнаду за истраживања угља.

Он је нагласио да је веома задовољан сарадњом са Владом РС, односно Министарством индустрије, енергетике и рударства, Електропривредом РС, Управом РиТЕ "Угљевик" и сарадњом са локалном влашћу. Као посебно битно за овај регион, Мајсторовић је нагласио то што скоро све радове изводе домаћа предузећа.

"На почетним истраживањима ангажовали смо бијељинско предузеће `Ипин` и тако ће бити и са наредним радовима", рекао је Мајсторовић.

Извршни директор Рудника и Термоелелктране ,,Угљевик" за техничка питања Милутин Тасовац изјавио је да се претпоставља да у овом крају "лежи" више од 300 милиона тона угља. "То ће бити довољно за рад нове електране у наредних 20 година. Нова термоелектрана биће грађена поред постојеће `Угљевик`, од које ће бити јача за 100 мегавата и годишње производити између 1800 и 2000 гигават-сати струје", појаснио је Тасовац.

Према оквирним процјенама, изградња нове Термоелектране "Угљевик 3" снаге 400 мегавата и рудника, који ће је снабдијевати угљем, коштаће 550 милиона КМ. У овом енергетском објекту, чија је изградња планирана да буде завршена за 30 мјесеци, биће стално запослено 800, док ће индиректно запошљавати још 400 радника.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић потписао је недавно у име Владе Српске два концесиона уговора за детаљна истраживања угља на лежиштима у општинама Угљевик и Лопаре са привредним друштвом "Комсар-енерџи Република Српска".

Пројекат детаљних геолошких истраживања на лежиштима "Делићи и Пељаве-Тобут" у општинама Угљевик и Лопаре и на лежишту "Баљак" у општини Угљевик предвиђa инвестиције укупне вриједности од око 12,7 милиона КМ. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *