Почела Европска седмице имунизације

Данас је започело обиљежавање шесте по реду Европске седмице имунизације под слоганом “Волимо их, заштитимо их, вакцинишимо их” у организацији Института за заштиту здравља РС и Завода за јавно здравство ФБиХ, уз сурадњу и подршку УНИЦЕФ-а. Скуп су отворили и обратили се присутним, Министар здравства ФБиХ, Проф.др. Русмир Месиховић, те представници ентитетских завода за јавно […]

среда, април 27, 2011 / 18:12

Данас је започело обиљежавање шесте по реду Европске седмице имунизације под слоганом “Волимо их, заштитимо их, вакцинишимо их” у организацији Института за заштиту здравља РС и Завода за јавно здравство ФБиХ, уз сурадњу и подршку УНИЦЕФ-а.

Скуп су отворили и обратили се присутним, Министар здравства ФБиХ, Проф.др. Русмир Месиховић, те представници ентитетских завода за јавно здравство и представница УНИЦЕФ-а Флоренце Бауер.

„Имунизација је постала жртва властитог успјеха. У развијеним земљама више нико не зна како нпр. изгледа дифтерија, па онда то отвара простор за шпекулације анти- вакцинијског покрета. Баш зато користимо прилике попут овог данашњег догађаја да подсјетимо и родитеље и медије и цијелу јавност, да имунизација најефикаснији начин заштите здравља дјеце„ истакла је Флоренце Бауер, представница УНИЦЕФ-а у БиХ.

Тема овогодишње седмице имунизације је „Заједничка рјешења за заједничке пријетње” чиме се наглашава важност сарадње, размјене искустава и налажења рјешења за постизање циљева имунизације-елиминације и контроле болести које се спријечавају цијепљењем.

„Вакцинација је темељ превнције болести. Ове године институције БиХ планирају повећати активности о информисању јавности о значају имунизације“, истако је проф.др. Русмир Месиховић, Министар здравства у Влади ФБиХ.

Основни циљ ових активности је повећати свијест о значају имунизације у заштити здравља сваког појединца и становништва сваке земље, овог региона као и читавог свијета. Порука о значају имунизације у заштити здравља и живота сваког дјетета треба стићи до сваког појединца, на начин да вакцина буде доступна свима и да се осигура потпун обухват имунизацијом.

„Вакцинација је највише продужила животни вијек човјека. Веома је битно радити са педијатрима, родитељима и широм јавности, како бисе процес имунизације убрзао и побољшао“, истако је др. Слободан Станић, директор Института за заштиту здравља Републике Српске.

Скупу је присуствовало око 60 учесника из цијеле БиХ: представници министарстава, епидемиолози, педијатри, родитељи, представници УНИЦЕФ-а и медији. Сличне радионице са здравственим радницима и родитељима ће у току наредна два мјесеца бити организоване широм БиХ.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *