Побуњеници и коалиција освојили град Аџдабију

Побуњеници у Либији, потпомогнути ваздушним ударима коалиционих снага, преузели су данас контролу над стратешки важним градом Аџдабију, на истоку земље, који су држале снаге Моамера Гадафија, јавила је агенције Франс прес   Како је јавио извјештач те агенције, одбрамбене позиције, на којима су се налазиле снаге Гадафија и које су бомбардоване, рано јутрос су биле […]

субота, март 26, 2011 / 10:42

Побуњеници у Либији, потпомогнути ваздушним ударима коалиционих снага, преузели су данас контролу над стратешки важним градом Аџдабију, на истоку земље, који су држале снаге Моамера Гадафија, јавила је агенције Франс прес

 

Како је јавио извјештач те агенције, одбрамбене позиције, на којима су се налазиле снаге Гадафија и које су бомбардоване, рано јутрос су биле напуштене, а побуњеници су на возилима ушли у град, трубећи сиренама.

Аџдабија је град богат нафтом и налази се на око 150 километара јужно од побуњеничког упоришта Бенгазија.

Међународна коалиција бомбардовала је, током ноћи, град Злитен, 160 километара источно од либијске престонице, област Ал Ватиа на западу као и војне мете у Таџури, источном предграђу Триполија, јавила је либијска телевизија.

Војне положаје Гадафијевих снага у Таџури рано јутрос био је у пламену након што су овај дио града потресле три снажне експлозије. Према ријечима становника, експлозије су се догодиле једна за другом, а на мети је био простор на коме се налази војни радар, који још гори.

У том источном предграђу либијске престонице налази се више војних објеката које коалиција свакодневно бомбардује од почетка операције у Либији, 19. марта, наводи агенција Франс прес.

Пентагон је раније саопштио да је, према извјештајима којима располаже, Гадафи почео да наоружава добровољце за борбу против опозиције, да практично нема никакву противваздушну одбрану и да је, послије седам дана ваздушних удара, умањена његова способност командовања и одржавања трупа на терену.

Бомбардовање Либије почело је 19. марта. Према наводима либијског министарства здравља, у бомбардовању је од недеље до сриједе погинуло најмање 114 људи а 445 повређено.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *