Плавшић: РС је постала озбиљан политички фактор

Бивша предсједница Републике Српске Биљана Плавшић истиче да је Република Српска за 20 година постојања постала озбиљан политички фактор у региону те да циљ српског народа у БиХ није био стварање „велике Србије“, него голи опстанак. Плавшићева је у интервјуу Срни, поводом 20 година постојања Републике Српске, оцијенила да су "приче о великој Србији бесмислене […]

четвртак, децембар 29, 2011 / 11:23

Бивша предсједница Републике Српске Биљана Плавшић истиче да је Република Српска за 20 година постојања постала озбиљан политички фактор у региону те да циљ српског народа у БиХ није био стварање „велике Србије“, него голи опстанак.

Плавшићева је у интервјуу Срни, поводом 20 година постојања Републике Српске, оцијенила да су "приче о великој Србији бесмислене и сулуде" и да она то никада од српског руководства није чула.

Она је оцијенила да је Српска у протеклим годинама успјела да обнови духовност и идентитет српског народа, који је био катастрофално разорен у претходном комунистичком режиму који је трајао 45 година, те да је српски народ прошао голготу, а из овог посљедњег рата изашао "прочишћен, духовнији, без огорчености и мржње".

"То је било могуће због циљева које је имао, а то је да опстане, а не да створи `велику Србију`. Зато смо на неки начин и успјели, јер наш спонтани циљ је био опстанак, док је на другој страни био циљ да се Срби униште, да се деси 1941. Али нису успјели. Њихови циљеви су били комплетна БиХ за најбројнији муслимански народ", навела је Плавшићева.

Она је оцијенила да је убиство српског свата на Башчаршији, у Сарајеву, уочи почетка рата у БиХ, Србима најављивао повратак у 1941. годину, због чега се код сваког Србина и у читавој нацији јавио спонтани нагон за опстанком.

Плавшићева сматра да сталне опструкције и оптужбе из Федерације БиХ и Сарајева не могу да угрозе постојање Републике Српске, него могу само њих да компромитују.

"Већ 20 година цијела БиХ живи по прописима Дејтонског споразума. Није то онај Дејтонски споразум који сам имала у својим рукама као предсједник Републике. Тај споразум је промијењен и то је урадио високи представник, највише Педи Ешдаун, али ни он то не би могао да се није нашла једна гарнитура руководства Српске која је то дозволила", навела је она.

Плавшићева је рекла да има утисак да разне оптужбе из Федерације и Сарајева против Републике Српске нису смишљење, него се ради о револту, јер нису постигли нереалан циљ који им је обећавао да ће БиХ постати муслиманска, односно, како је Алија Изетбеговић рекао у својој Исламској декларацији: "Кад нас буде 51 одсто ово ће бити исламска република".

Бивша предсједница Српске сматра да је нереално очекивати да ће се ишта мијењати по питању Дејтонског споразума, али да би се у Српској морало водити рачуна о стандарду народа и правичности, јер правда мора да буде присутна у сваком сегменту живота. Она је поновила да треба осмислити добар план штедње не само за Српску, него и цијелу БиХ.

Оцјењујући однос Србије према Републици Српској, Плавшићева је рекла да он није онакав какав би она жељела да буде, али да се не ради о жељама, него о могућностима, јер је Србија "сувише притиснута" и не зна се више одакле ти утицаји долазе и колико међународни представници мијењају своја мишљења.

Плавшићева се залаже за рационалан приступ у односима Републике Српске и Србије, наводећи да "браћа не требају сваки дан доказивати да су браћа".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *