Пјонгјанг обећао Кинезима да ће разговарати

ПЕКИНГ – Кина је саопштила да је њен изасланик у Сјеверној Кореји добио сагласност те земље да се ради на смањењу тензија у региону и одрже разговори шест нација у циљу напретка у правцу денуклеаризације Корејског полуострва. Изасланик Пекинга Даи Бингуо постигао је договор о томе са сјевернокорејским званичницима током недавне посјете Пјонгјангу, изјавила је, […]

уторак, децембар 14, 2010 / 10:00

ПЕКИНГ – Кина је саопштила да је њен изасланик у Сјеверној Кореји добио сагласност те земље да се ради на смањењу тензија у региону и одрже разговори шест нација у циљу напретка у правцу денуклеаризације Корејског полуострва.

Изасланик Пекинга Даи Бингуо постигао је договор о томе са сјевернокорејским званичницима током недавне посјете Пјонгјангу, изјавила је, на редовној конференцији за медије, Ђианг Ју, преноси Ројтерс.

„Двије стране су се сагласиле да сви заинтересовани треба да испоље смиреност и уздржаност и искажу одговоран однос како би се спријечила ескалација тензија и сачували мир и стабилност на Корејском полуострву”, рекла је она, говорећи о резултатима посјете Даија, током које се састао и са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Илом.

Према њеним ријечима, Пјонгјанг и Пекинг „сматрају да разговори шест нација треба да се наставе с циљем да се осигура денуклеаризација на Корејском полуострву”.

Тензије на Корејском полуострву драматично су се појачале након прошломјесечног напада Сјеверне Кореје на једно јужнокорејско острво, када су убијена четири лица. Сјеверна Кореја је тврдила да је испровоцирана.

Послије тога су услиједили заједнички маневри САД и Јужне Кореје, у близини мјеста инцидента, што је Пјонгјанг схватио као провокацију и пријетио жестоком одмаздом, ако Сеул покуша да се свети за напад.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *