Петронијевић: Готовина од „домовине“ добио 32 милиона евра

Адвокат Горан Петронијевић сматра да би хрватски генерал Анте Готовина био осуђен за геноцид, а не за етничко чишћење, да Хрватска није уложила 32 милиона евра у његову одбрану. "Хрвати су успјели да у прелиминарној фази са тужилаштвом `истргују` многе појединости, што никада не би могли да докажу пред судом, јер нису истините. Зато у […]

четвртак, април 21, 2011 / 17:47

Адвокат Горан Петронијевић сматра да би хрватски генерал Анте Готовина био осуђен за геноцид, а не за етничко чишћење, да Хрватска није уложила 32 милиона евра у његову одбрану.

"Хрвати су успјели да у прелиминарној фази са тужилаштвом `истргују` многе појединости, што никада не би могли да докажу пред судом, јер нису истините. Зато у образложењу пресуде стоји као неспорна чињеница да је између тужилаштва и одбране утврђено да је операцији `Олуја` претходило много злочина над хрватским становништвом", рекао је Петронијевић.

Истичући да "тако нешто није писало у вуковарској пресуди, нити у свим другим пресудама гдје су Срби осуђени", Петронијевић је закључио да је то тако зато што "Србија није учинила ништа да помогне хашким оптуженицима".

За финансијску помоћ хашким оптуженицима Србија је прошле године исплатила укупно 19 милиона динара (око 188.000 евра), пише "Политика".

"У 2010. години сви хашки оптуженици који су испуњавали услове за добијање ове помоћи, њих укупно 21, добили су 19 милиона динара", рекао је директор Канцеларије за сарадњу са Хашким трибуналом Душан Игњатовић.

 

Он је објаснио да се помоћ коју добијају хашки оптуженици из Србије не односи на финансирање одбране, јер Хашки трибунал плаћа одбрану онима који то не могу себи да приуште.

Како наводи Игњатовић, Србија за накнаду дијела трошкова боравка у притворској јединици Хашког трибунала за оптужене који су се добровољно предали даје 200 евра мјесечно.

"Чланови уже породице за посјету притвореника који су се добровољно предали у Хагу имају право на исплату цијене три повратне авионске карте на релацији Београд – Амстердам и исплату 250 евра по особи на име осталих трошкова свака два мјесеца", каже Игњатовић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *