Периодни систем добио три нова елемента

Ученици ће на часовима хемије поред антимона, арсена, алуминијума, селенијума и хидрогена, убудуће морати да запамте имена још три основна хемијска градивна елемента у периодном систему након што су научници потврдили њихове називе, преноси лист „TелеграФ“. Генерална скупштина Међународног удружења чисте и примењене хемије (ИУПАП), која се одржава у Институту за Физику у Лондону, потврдила […]

недеља, новембар 6, 2011 / 19:42

Ученици ће на часовима хемије поред антимона, арсена, алуминијума, селенијума и хидрогена, убудуће морати да запамте имена још три основна хемијска градивна елемента у периодном систему након што су научници потврдили њихове називе, преноси лист „TелеграФ“.

Генерална скупштина Међународног удружења чисте и примењене хемије (ИУПАП), која се одржава у Институту за Физику у Лондону, потврдила је имена три нова елемента заснована на њиховим атомским бројевима 110, 111 и 112 – дармстадтиума (Дс), роентгениума (Рг) и копернициума (Цн).

Елементи су тако велики и нестабилни да се једино могу створити у лабораторијским условима. Ријеч је о супер тешким елементима који имају тенденцију радиоактивности, с обзиром на чињеницу да њихови атоми имају више неутрона него протона и брзо се распадају.

"Имена ова три елемента прихваћена су у консултацијама са Физичарима широм свијета", казао је др Роберт Кирби-Харис, генерални секретар ИУПАП-а чија генерална скупштина окупља делегате националних академија и друштава Физичара из 60 земаља.

Копернициум је назван по пољском астроному Николи Копернику (1473-1543) који је први Формулисао теорију о кружном кретању небеских тијела. Атом је први пут откривен 1996. када су њемачки научници сударили цинк и олово, добивши тежак, радиоактивни елемент.

Роентгениум је откривен 1994. када су њемачки истраживачи Хелмхолц центра креирали три атома овог елемента који је добио име по њемачком Физичару и Нобеловцу Вилхелму Конраду Рентгену (1845-1923) који је први произвео и регистровао електромагнетне зраке, данас познате као икс-зраци или рендгенски зраци.

Дармстадтиум је 1994. открила иста група научника, а добио је назив по њемачком граду Дармстату гдје се налази сједиште Хелмхолц центра. 0 КОМЕНТАРА

  1. Срећа па периодни систем није у домену АНУрС-а, како би метузалема онда кренуло, било би свашта, овако, једино кад се у SI систему буде уводила јединица за глупоћу, безобразлук, неспособност, корупцију, непотизам…..и неке друге племените појаве из наше свакодневнице, свјетским стручњацима можемо послужити као врло добар примјер.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *