Пентагон: на Либију бачено 550 милиона долара

ВАШИНГТОН – Пентагон је данас саопштио да су амерички трошкови војне интервенције у Либији досад достигли 550 милиона долара, и да се углавном односе на утрошене бомбе и ракете. Прорачун који је данас објавило Министарство одбране, прва је званична бројка трошкова за спровођење резолуција Уједињених нација, које се односе на успостављање зоне забрањеног лета, ембарга […]

уторак, март 29, 2011 / 21:30

ВАШИНГТОН – Пентагон је данас саопштио да су амерички трошкови војне интервенције у Либији досад достигли 550 милиона долара, и да се углавном односе на утрошене бомбе и ракете.

Прорачун који је данас објавило Министарство одбране, прва је званична бројка трошкова за спровођење резолуција Уједињених нација, које се односе на успостављање зоне забрањеног лета, ембарга на оружје и заштиту цивила.
Портпарол Пентагона Кетлин Кеслер је изјавила да 550 милиона обухватају само додатне трошкове које је министарство имало закључно са понедељком, то јест преко онога што би иначе потрошило на трупе и бродове распоређене удругим деловима свијета.
Према њеним ријечима, око 60 одсто тих трошкова односило се на муницију, док се остало тицало подизања оперативне спремности снага САД и трошкова њиховог довођења у близину Либије.
Будући трошкови су неизвјесни, рекла је Кеслерова.
Званичници, међутим, процјењују да ће наредних три недеље трошкови порасти за још 40 милиона долара, пошто се буде смањило америчко учешће у операцијама, а команда пренијета на НАТО, преносе амерички медији.
Послије тога, званичници очекују да трошкови војне интервенције у Либији буду око 40 милиона долара мјесечно.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *