ПДП: Брчко је увод у прекрајање ентитетских граница

ПДП не прихвата начин брисања ентитетске границе кроз Брчко дистрикт, јер сматра да то може да буде увод у брисање или измјене остатка границе која раздваја ентитете, изјавио је данас у Брчком потпредсједник ове странке Ђуро Станојевић. Подсјећајући да је Народна скупштина Републике Српске 1999. године донијела Резолуцију о неприхватању коначне арбитражне одлуке за област […]

субота, децембар 24, 2011 / 16:58

ПДП не прихвата начин брисања ентитетске границе кроз Брчко дистрикт, јер сматра да то може да буде увод у брисање или измјене остатка границе која раздваја ентитете, изјавио је данас у Брчком потпредсједник ове странке Ђуро Станојевић.

Подсјећајући да је Народна скупштина Републике Српске 1999. године донијела Резолуцију о неприхватању коначне арбитражне одлуке за област Брчког, Станојевић је рекао да Влада Српске није консултовала парламент у вези са овом битном одлуком.

"Овим чином Влада Републике Српске је практично подијелила Српску на два дијела, одричући се Брчког и права и обавеза које проистичу из права ентитета према дистрикту", истакао је Станојевић на конференцији за новинаре коју је ПДП организовао на Тргу младих у центру Брчког.

Он је подсјетио да је ПДП покренуо иницијативу у парламенту, гдје је прикупљен 31 потпис посланика, да се закаже посебна сједница Народне скупштине Републике Српске, на којој би се расправљало о овом питању.

Предсједник Општинског одбора ПДП-а у Брчко дистрикту Синиша Голић изразио је бојазан да је брисање ентитеске линије кроз дистрикт "завршни чин изузимања Брчког из уставно-правног система Српске и почетак тихог провођења `прудског споразума`, који може довести не само до потпуног преобликовања Српске, већ и граница БиХ".

У ПДП-у очекују да ће на заказаној посебној сједници парламента Републике Српске доћи до преиначења овакве одлуке Владе Српске.

Управни одбор Савјета за провођење мира /ПИК/ на сједници 13. децембра није донио коначну одлуку о укидању супервизије за Брчко дистрикт.

Након што је Влада Републике Српске усвојила картографску основу административне карте Српске и Брчко дистрикта, на којој се јасно види да се ентитетска линија Републике зауставља на мјесту додира са Дистриктом и не пролази кроз њега, како је било на досадашњим картама, граница Српске унутар Брчко дистрикта и формално више не постоји. Тиме је потврђена Арбитражна одлука о Брчком о томе да је Брчко дистрикт у заједничком власништву два ентитета и уклоњен и посљедњи услов за затварање супервизије. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *