Пападемос нови грчки премијер

Нови премијер Грчке је Лукас Пападемос који ће водити коалициону владу националног јединства до средине Фебруара идуће године, када треба да буду одржани ванредни парламентарни избори. Предсједник Грчке Каролос Папуљас данас је, после маратонских преговора, дао мандат Пападемосу да Формира владу националног јединства, званично је саопштено, а пренијела агенција АНА. Главни задатак новог премијера, 64- […]

четвртак, новембар 10, 2011 / 14:45

Нови премијер Грчке је Лукас Пападемос који ће водити коалициону владу националног јединства до средине Фебруара идуће године, када треба да буду одржани ванредни парламентарни избори.

Предсједник Грчке Каролос Папуљас данас је, после маратонских преговора, дао мандат Пападемосу да Формира владу националног јединства, званично је саопштено, а пренијела агенција АНА.

Главни задатак новог премијера, 64- годишњег економисте, и његове владе ће бити, поред припрема избора, да верификује и спроведе програм Европске уније о превазилажење Финансијске кризе како би би се избјегао банкрот земље.

Досадашњи премијер Јоргос Папандреу, лидер ПАСОК, јуче је поднио оставку да би отворио врата за формирање владе националног спаса. Tо је био предуслов да конзервативна Нова демократија уђе у нову владу.

Према договору лидера двије водеће станке, у Грчкој ванредни избори би требало да буду одржани 19. фебруара идуће године.

Бивши други човек ЕЦБ на челу коалиционе владе

Познати финансијски стручњак Лукас Пападемос (64), који је данас добио мандат за предсједника коалиционе владе Грчке, укупно 16 година био је замјеник предсједника Европске централне банке (ЕЦБ) и гувернер Банке Грчке.

Он је био замјеник предсједника ЕЦБ од 2002. до 2010. године, а прије избора медији широм свијета су објавили да је имао конкуренцију од чак 100 противкандидата.

Гувернер националне банке био је од 1994. до 2002. године и на тој Функцији надзирао је напоре Грчке за улазак у зону евра.

Од одласка из ЕЦБ, крајем прошле године, био је савјетник премијера Папандреуа.

Прољетос му је Папандреу понудио мјесто министра финансија, а како Пападемос није прихватио ту понуду, сад већ бивши премијер је ту функцију повферио дотадашњем министру одбране Евангелосу Венизелосу, другом човфеку владајуће странке ПАСОК.

Прије именовање за гувернера, Пападемос је био савјетник и водећи економиста у централној грчкој банци.

Рођен је 1947. у Атини, изучавао је техничке науке и Физику у САД, гдје је и магистрирао.

У САД је докторирао економију 1978. године. После каријере асистента и професора универзитета у САД, вратио се у Грчку и од 1988. до 1993. предавао на Универзитету у Атини.

Од 2006. године је члан атинске Академије, највише научне установе у Грчкој. Године 1998. био је члан изузетно утицајне Tрилатералне комисије, за коју многи сматрају да је нека врста "свјетске владе". Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *