Палестинци се надају статусу посматрача у УН

Палестинске власти покушаће да, на сједници Генералне скупштине УН средином новембра, добију статус државе посматрача, саопштио је данас палестински амбасадор у Москви Фаед Мустафа. "Очекујемо да овај захтјев продржи већина чланица међународне заједнице“, изјавио је Мустафа на конференцији за новинаре у сједишту РИА "Новости". Мустафа је прецизирао да ће, током сједнице Генералне скупштине УН, бити […]

среда, октобар 17, 2012 / 14:33

Палестинске власти покушаће да, на сједници Генералне скупштине УН средином новембра, добију статус државе посматрача, саопштио је данас палестински амбасадор у Москви Фаед Мустафа.

"Очекујемо да овај захтјев продржи већина чланица међународне заједнице“, изјавио је Мустафа на конференцији за новинаре у сједишту РИА "Новости".

Мустафа је прецизирао да ће, током сједнице Генералне скупштине УН, бити формирана арапска комисија задужена за палестинско питање.

Комисија врши прелиминарне консултације са земљама чланицама УН како би их убиједила да подрже палестински захтјев.

У септембру 2011. године Абас је уложио много напора да би Палестинци добили статус пуноправног члана УН, али захтјев никада није представљен Савјету безбједности УН, пошто су САД упозориле да ће уложити вето.

Једина држава која има статус несталне чланице у УН јесте Ватикан, а Швајцарска је овај статус имала до 2002. године.

Несталне чланице имају готово сва права као државе чланице, осим да бирају и предлажу кандидате, а немају ни право вета.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *