Пале: Филмотека посветила програм Миодрагу Тарану

Пројекцијом филма „Небеска берба“ из 1991. године вечерас је на Палама почео други програм „Филмотеке“ посвећен успомени на филмског ствараоца Миодрага Тарану, утемељивача и првог директора „Срна филма“ – прве продукцијске куће у Републици Српској чији је правни сљедбеник Кинотека РС. Публика ће моћи да види и Таранин документарац "Дјевојчица из прошлог вијека" из 1986. […]

четвртак, децембар 1, 2011 / 08:13

Пројекцијом филма „Небеска берба“ из 1991. године вечерас је на Палама почео други програм „Филмотеке“ посвећен успомени на филмског ствараоца Миодрага Тарану, утемељивача и првог директора „Срна филма“ – прве продукцијске куће у Републици Српској чији је правни сљедбеник Кинотека РС.

Публика ће моћи да види и Таранин документарац "Дјевојчица из прошлог вијека" из 1986. године у продукцији сарајевског Форума, те кратки документарни филм "Љето сам провео", у продукцији "Срна филма" из 1992. године.

Тарана је рођен 1950. године у Требињу гдје се још у ђачким данима аматерски почео бавити филмом, а животни пут одвео га је у Београд гдје завршио археологију, а затим у Сарајево гдје је петнаестак година био један од угледних редитеља Телевизије Сарајево.

Почетком рата долази на Пале, учествује у формирању Српске телевизије, а неколико мјесеци касније, почетком јула 1992. године, биће идејни оснивач "Срна филма", јавног филмског предузеће РС на чијем челу ће остати до погибије 1993. године.

Име Миодрага Таране остаће вишеструко записано у кинематографији Српске, не само као оснивача и првог директора "Срна филма", него и као аутора првог документарног филма РС, што је означило и почетак документарне продукције Српске.

Кратки документарни филм "Љето сам провео", који је Тарана радио у коауторству са Зораном Маслићем, истовремено је и први награђени филм на 40. фестивалу југословенског краткометражног и документарног филма у Београду 1993. године.

У другом дијелу вечерашњег програма "Филмотеке" биће приказан документарни филм "Повратак јужним планинама", у режији Славка Милановића, некадашњег умјетничког директора "Срна филма", сада драматурга у Народном позоришту у Београду.

Филм "Повратак јужним планинама", у продукцији "Срна филма" из 1997. године, добитник је награде за најбољи еколошки филм на Међународном фестивалу еколошког, спортског и туристичког филма МЕФЕСТ на Златибору 1998. године.

Снимљен на падинама Требевића, Јахорине, Романије и Гласинца, филм је својеврсна звучна и ликовна разгледница РС, а као матрица за његово настајање послужило је истоимено музичко дјело Ксеније Зечевић (1956- 2006) која је своју композицију "Повратак јужним планинама посветила свим српским борцима".

О филму, његовом настајању, учешћу на фестивалима, сарадњи са Ксенијом Зечевић и раду на цјелокупном музичко-сценско-визуелном дјелу "Повратак јужним планинама" говориће Славко Милановић, гост Кинотеке РС током ове "Филмотеке".

Као омаж Ксенији Зечевић биће приказана и емисија о овој врсној и талентованој, по много чему необичној умјетници, из серијала "Незаборављени" у продукцији Студија Б.

Наредни програм "Филмотеке" биће одржан средином децембра и биће посвећен обиљежавању стоте годишњице српског играног филма.

Први програм “Филмотеке“ био је посвећен обиљежавању 50 година од додјеле Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *