Падају рекорди и у гатачком руднику

Рудник угља Гацко произвео је за 11 мјесеци ове године 5,4 милиона метара кубних чврсте масе и 2,2 милиона тона угља, што је рекордна производња у вишегодишњем постојању овог гиганта, истакнуто је данас из Управе Рудника. На свечаности поводом Свете Варваре, коју рудари славе као своју заштитницу, речено је да је током ове године почела […]

субота, децембар 17, 2011 / 20:12

Рудник угља Гацко произвео је за 11 мјесеци ове године 5,4 милиона метара кубних чврсте масе и 2,2 милиона тона угља, што је рекордна производња у вишегодишњем постојању овог гиганта, истакнуто је данас из Управе Рудника.

На свечаности поводом Свете Варваре, коју рудари славе као своју заштитницу, речено је да је током ове године почела експлатација новог рудника, а из Управе за наредну годину најављују још боље резултате са око 700 запослених радника.

Технички руководилац РЈ "Рудник" Гацко Милан Ковачевић каже да се тренутно ради на затварању постојећег површинског копа, док се на новом копу ради детаљна истрага, а први резултати су више него повољни.

У Руднику угља Гацко од 2007. године уложено је више од 45 милиона КМ у механизацију и другу опрему, што знатно олакшава рад рударима, јер су поједине савремене машине једине такве у Европи.

Из Управе је раније речено да ће отварањем новог копа у Грачаници код Гацка Термолектрана убудуће бити квалитетно и у континуитету снабдјевена угљем.

"Измјештањем корита ријеке Грачанице дужине 1.400 метара и преласком на нови коп рјешавају се сви проблеми снабдијевања Рудника угљем", кажу из Управе.

Истакнуто је да ће нови коп значити додатну стабилност у раду и нову додатну снагу овог система, као и да ће допринијети развоју цијелог електроенергетског система Републике Српске.

Делегација Рудника данас је положила цвијеће на спомен обиљежје радницима који су погинули у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *