Oтворено Стеријино позорје

Овогодишње 59. Стеријино позорје отворено је синоћ на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта у Новом Саду минутом ћутања за настрадале у поплавама које су погодиле Србију. Фестивал траје до 3. јуна. Примјерено новонасталој ситуацији, програми ће бити прилагођени околностима и реализовани искључиво у корист умјетности и културе, а дио прихода запослених у Стеријином позорју […]

уторак, мај 27, 2014 / 14:45

Овогодишње 59. Стеријино позорје отворено је синоћ на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта у Новом Саду минутом ћутања за настрадале у поплавама које су погодиле Србију. Фестивал траје до 3. јуна. Примјерено новонасталој ситуацији, програми ће бити прилагођени околностима и реализовани искључиво у корист умјетности и културе, а дио прихода запослених у Стеријином позорју биће уплаћен на рачун намијењен жртвама поплава.

Током десет фестивалских дана новосадска публика ће имати прилику да види девет представа у селекцији Националне драме и позоришта које је селектор Игор Бојовић изабрао између 90 представа одгледаних између два фестивала.

– У овој години, навршници барем двају јубилеја, 450 година од рођења славног енглеског драматика у чијем презимену витла и пирује копље, Шекспира, и 150 година од рођења нашег великог драматографа, Алкибијада Нуше, алијас Бранислава Нушића, имењака славног античког претходника који је једном ретору, који се хвалио како никад не чита Хомера, опалио шамар, што би данас, можда, требало учинити сваком ко не чита Шекспира и Нушића, не можемо се а не питати какви смо, ми данас, дужници њихове оставштине, тог немерљивог насљеђа – рекао је глумац Небојша Дугалић у својој бесједи отварајући овогодишње 59. Стеријино позорје и додао:

– Нека би и ово, и свако будуће Позорје, обилно плодом понијело, а гране му без полома остале зато што још има оних за брање орних, и нека би у нама увијек била жива радост дуговања овој двојици “пламених стубова што до неба сежу“, не бисмо ли у тој радости несумњива лица постали, те достојно на том путу и свој рачун положили!

Част да наступи прве фестивалске вечери овога пута припала је Југословенском драмском позоришту са представом „Уносно место“ А. Н. Остовског у режији Егона Савина за коју се, иначе, од саме премијере на матичној београдској сцени тражи карта више. По доброј фестивалској традицији званичну селекцију овогодишњег, 59. Стеријиног позорја пратиће и велики број пратећих програма: 14. међународни тријенале „Позориште у фотографској умјетности“, затим 55. изложба ликовних радова дјеце и омладине Србије „Сцена, маска, костим, лутка“, „Дани књиге“, петодневни програм „Дневна соба“. Ту је и „Позорје младих“, на којем ће и ове године бити изведене представе студената академија из региона. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *