Отров у грудима: Индустријски силикон у имплантатима

Више од 30.000 Францускиња, које су у посљедњих десет година повећале груди, у паници је након што је откривено да у грудима носе имплантате пуњене индустријским силиконом, пише „Гардијан“. Француска компанија "Поли имплант протесис" /Poly Implant Prosthesis (PIP), која силиконе продаје и у Шпанији и Великој Британији, имплантате је пунила индустријским силиконом умјесто скупљим медицинским, […]

субота, децембар 17, 2011 / 21:49

Више од 30.000 Францускиња, које су у посљедњих десет година повећале груди, у паници је након што је откривено да у грудима носе имплантате пуњене индустријским силиконом, пише „Гардијан“.

Француска компанија "Поли имплант протесис" /Poly Implant Prosthesis (PIP), која силиконе продаје и у Шпанији и Великој Британији, имплантате је пунила индустријским силиконом умјесто скупљим медицинским, па је тако уштедјела чак милијарду евра.

"Врећице" у којима је силикон пакован су пуцале и из њих је цурила текућина.

Успаничене и преплашене жене су у сриједу протестовале пред француским министарством здравства, оптужујући државу да није учинила довољно.

Оне траже да им држава плати вађење силикона, а француска влада сада се суочава с могућим астрономским одштетама.

Скандал је откривен прошле године након чега је више од 2000 жена поднијело тужбе због насталих компликација.

Компанија је затворена, а покренута је и истрага након што је једна жена која је имала силиконе умрла од рака дојке.

Из француског министарства здравства објавили су како знају за четири случаја уградње отровних имплантата, но истичу како не могу потврдити да су силикони узрок тумора које су жене добиле.

До сада су двије жене умрле.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *