Откривена планета од дијаманта

Астрономи су открили огромну планету готово у цијелости сачињену од дијаманта која орбитује око звијезде видљиве голим оком. Ово небеско тијело, названо “55 Camcri е”, двоструко је веће од Земље и кружи око звијезде сличне нашем Сунцу, удаљене 40 свјетлосних година, у сазвежђу Рака. Дијамантска планета, коју је открио америчко-француски истраживачки тим, креће се великом […]

петак, октобар 12, 2012 / 00:02

Астрономи су открили огромну планету готово у цијелости сачињену од дијаманта која орбитује око звијезде видљиве голим оком. Ово небеско тијело, названо “55 Camcri е”, двоструко је веће од Земље и кружи око звијезде сличне нашем Сунцу, удаљене 40 свјетлосних година, у сазвежђу Рака.

Дијамантска планета, коју је открио америчко-француски истраживачки тим, креће се великом брзином тако да једна година на њој траје једва 18 сати.

Новооткривена планета има два пута већи радијус и, с обзиром да је далеко гушћа, осам пута већу масу од Земље. Такође је изузетно врела, са површинским температурама које достижу 1.648 степени Целзијуса.

– Површина планете је прекривена графитом и дијамантом умјесто водом и гранитом – изјавио је за Ројтерс Нику Мадхусудан, истраживач са Јела, чија ће студија бити објављена у Астрофизичком журналу.
“Фундаментално другачији састав од Земље”

Према студији, на којој је сарађивао и Оливије Музис са Института за астрофизичка и планетолошка истраживања у Тулузу, у Француској, најмање једна трећина масе дијамантске планете, што је једнако три Земљине масе, сачињена је од дијаманта.

Астрономи су и раније проналазили дијамантске планете, али је ово први пут да су открили једну која орбитује око звијезде налик нашем Сунцу и могли да је тако детаљно проучавају.

– Ово је наш први увид у стјеновити свијет који има фундаментално другачији хемијски састав од Земље – рекао је Мадхусудан.

Он каже да откриће планете богате угљеником наводи на закључак да се више не може претпостављати да удаљене стјеновите планете имају хемијски састав, унутрашњост, атмосфере или биологију сличну нашој планети.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *