Отац и ЈМБГ: Моје дијете је жртва администрације

Берина Хамидовић, беба од мјесец и по, преминула је у Београду, гдје се налазила на лијечењу. Отац Един каже да је његово дијете било жртва администрације, пише сарајевски портал „Кликс.ба“. Берина је рођена 17. марта ове године. Дијагностификована јој је трахеоесофагеална фистула на мјесту анастомозе, због чега није могла да једе. Након што операција у […]

недеља, јун 16, 2013 / 14:25

Берина Хамидовић, беба од мјесец и по, преминула је у Београду, гдје се налазила на лијечењу. Отац Един каже да је његово дијете било жртва администрације, пише сарајевски портал „Кликс.ба“.

Берина је рођена 17. марта ове године. Дијагностификована јој је трахеоесофагеална фистула на мјесту анастомозе, због чега није могла да једе.

Након што операција у Сарајеву није била успјешна, упућена је у Београд, пише "Кликс". Међутим, тада су наступили нови проблеми јер беба, иако хитан случај, није имала матични број, а самим тим ни пасош, док су обоје родитеља незапослени.

Един Хамидовић у разговору за Кликс.ба каже да је за прикупљање новца најзаслужнији његов комшилук на Илиџи.

На граници су сатима чекали у возилу Хитне помоћи, у којем је беба била прикључена на апарате, јер их полиција без документације није пуштала у Србију.

– Иако је дијете било хитан случај и Гранична полиција је требало да буде обавијештена да на том граничном прелазу долази санитетско возило, службенике ни на нашој ни на србијанској граници нико није обавијестио да долазимо – испричао је ожалошћени отац.

– Рекли су: ‘Откуд ми знамо да ви не тргујете дјецом’. Морали смо у Министарству цивилних послова тражити да нам дају било какву потврду. Затим смо отишли у полицију, гдје су нам рекли да су немоћни и да не могу ништа урадити. Морали смо их замолити да они назову Граничну полицију и кажу им да ће санитетско возило доћи на тај гранични прелаз – каже Хамидовић.

Кад су коначно успјели да дођу до Београда, у тамошњој болници појавили су се нови проблеми.

– Из Кантона нису уплатили 100.000 динара, што је била њихова обавеза. У закону лијепо пише да уколико операцију није могуће обавити у БиХ, а дијете има здравствено осигурање, операција се обавља у некој другој држави. Ми смо добили одбијеницу. У Кантону су нам рекли како они нису у могућности да плате лијечење. Пуно нам је помогла једна правница из Србије. Објаснили смо јој да је беба ту послана на операцију, па су нам рекли како ће то они ријешити правним путем – рекао је Хамидовић.

Берина је потом добила сепсу.

Преминула је 13. јуна, а сахрана ће бити одржана у понедјељак, 17. јуна у 14 сати на гробљу Влаково. Осим случаја Берине Хамидовић јавност у цијелом региону с пажњом је пратила и случај тромјесечна бебе Белмине Ибришевић, која није могла на операцију јер нема ЈМБ.0 КОМЕНТАРА

 1. Kakve veze ima bebina smrt sa JMBG. Zar bi beba preživela da je imala taj broj, pod istim uslovima. Čak i ovaj izvorni spinovani članak iz sarajevskog portala koji je glasnogovrnik kolacije 1 mart, to ne tvrdi. Neverovatno je spinovanje situacije,kojoj ni Frontal, nadam se samo nemarnošću, nije odoleo pa je ovako tendenciozno naslovio ovaj članak.

 2. А шта да је беба имала нормалну документацију, па одмах из болнице без икаквог застоја и мрцварења (од неколико сати) одмах и хитно била збринута у Београду.
  Можда је убило баш тих неколико сати, због њихове политике на „ЈеБеМГ-а“.

 3. Problem je u vladi FBIH i organima uprave kantona koji ocigledno po necijim instrukcijama do zadnjeg momenta nisu htjeli da izdaju maticne brojeve, po odluci SM BIH, da dadnu „tezinu“ protestima.

 4. Naravno, nije trebalo puno cekati…http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Suljagic-Bebina-smrt-ide-na-dusu-Novica-196512.html

  Mene ovo sad definitivno ucvrscuje u uvjerenju da protesti nemaju blage veze djecom, vec nagrizanjem ingerencija RS.Tragedija je samo to sto su bosnjaci spreni da ubijaju sopstvenu djecu da samo malo naskode republici sprskoj.U ratu so to bile zrtve sa markala, tuzlnske kapije, danas ova beba.Ko ce sutra biti nova zrtva?

 5. Ово је велика трагедија.
  Већ сам писао да политичари из Републике Српске морају одмах а после овога сутра отићи у Сарајево.
  Далеко ће ово отићи уколико не преузмемо инцијативу,барем ми Срби змано шта значи умирање беба због бездушности других.
  Република Српска мора поручити сада Сарајеву да никада нећемо одустати од Републике Српске и да ће сваки њихови марифетлуци типа десет регистрационих зона ЈМБГ а у прошлости укидања полиције РС и сл. у случају немогућности договора у заједничким органима у року од 15 дана довести до аутоматског изгласавања потребног закона у скупштини Републике Српске и самим тим заштити држављане Републике Српске.
  Јасно им дати до знања уколико се икада угаси један живот због нерада и мајмунлука у заједничким органима правимо разјеб,па нека размишљају јер све ово посматрају странци и то што они декларативно подржавју БиХ не значи да ће гледати да се ова земља претвори у Судан.
  Уколико не урадимо ово,можемо комотно почети са преименовањем улица и тргова у нашим градовима јер ово зло нема скрупуле и само је питање ко је следећи.

  Породици искрено саучешће

 6. Динкићу добро збориш, нема смисла препуцавати се сад, а поготово овдје кад је неко новорођенче изгубило битку за живот, а администрација дубоко умијешана у све то.

  Овдје сад и увијек, је потребан рад и одговорност, а тога сад немамо, сви ми можемо на различите начине постати жртве таквог система нефункционалности без ичије одговорности.

 7. Saučešće. I komentar u vidu citata:
  „Otac Edin je rekao da je njegovo dijete bilo žrtva administracije Kantona Sarajevo koji nije želio platiti liječenje u Beogradu „

 8. То нема пуно везе, кључно је било што је та беба чекала на број да би могла бити пребачена у Београд на лијечење и то је пресудно било за трагичан крај, а нико у Београду није одбио лијечити дијете зато што није плаћено? То би била љага на здравстевене институције у Србији које за разлику од наших раде по принципима етике!

 9. Naravno da je mentalno lakše donetizaključke na osnovu naslova, umesto da se slika stvarnog dešavanja rekonstruiše povezujući prirodu bolesti, vreme odlasak bebe u Beograd sa vremenom i stvarnim uzrokom smrti.Ali koga interesuju činjenice,kad se one ovde namerno zamagljuju da bi se smrt jedne bebe morbidno politički i nacionalno instrumentalizovala.Šte je cilj dobro se može uvideti analizom kod vodi medijsku pricu i ko si im sagovornici. Do juče su to u Sarajevu bili glavni gosti na prijemu kod engleskog ambasadora, a danas već, krupniji akter u velikoj i opasnoj igri, Suljagić. Težište igre se polako pomera ka poželjnom i znaljnijem stvarnom cilju.

  Nazalost, takva uzasna manipulacija uspeva, i na nju nisu imuni ni komentatori čak i na ovom cirilinom portalu, sto pokazuju ova reagovanja.

 10. A, koliko se beba mikada neće ni roditi u RS upravo zbog firčija i firčijevaca, pošto mene ne zanima federacija, jer se momci ne žene, djevojke ne udaju, djeca ne radjaju je nemaju od čega da žive.
  pa ona nakaza majkina, ima platu preko 7 000 km. Popišam se na državu u kojoj krivousta baba sera ima platu koliko recimo profesor dobije za godinu dana.
  Takva država i ne treba da pstoji. To je država monstruma, ubica, siledžija, zemlja u kojima caruju pljačkaške horde.
  Luda dušanka bez ikakve transformacije može da igra u filmu ulogu žene iz šezdesetih sa seoskih zborova , i da ona bude u skupštini?
  O, pokenjam se na tu i skupštinu, i na državu u kojoj takvi kolo vode,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *