Освијетљена тврђава Ђурђевград изнад Зворника

На средњевјековној тврђави Ђурђевграду изнад Зворника вечерас је пробно пуштена у рад расвјета чиме су зидине по први пут освијетљене и по први пут је могуће видјети их из града ноћу. Потпредсједник Скупштине општине Зворник Данијел Драгичевић рекао је да је постављена унутрашња и спољашња декоративна расвјета која има за циљ да јаче обасја зидине […]

субота, октобар 6, 2012 / 13:35

На средњевјековној тврђави Ђурђевграду изнад Зворника вечерас је пробно пуштена у рад расвјета чиме су зидине по први пут освијетљене и по први пут је могуће видјети их из града ноћу.

Потпредсједник Скупштине општине Зворник Данијел Драгичевић рекао је да је постављена унутрашња и спољашња декоративна расвјета која има за циљ да јаче обасја зидине те изразио увјерење да је Зворник од вечерас добио један нови визуелни идентитет.

– Расвјета је израђена у оквиру прве фазе ревитализације Ђурђевграда, а још смо извршили чишћење зидина и око њих, као и чишћење Јеринине стазе страсти. Имали смо много проблема приликом самог рашчишћавања које омогућава добар видик на зидине и са њих, јер више од 30 година ни ниско ни високо растиње није уклањано.

За прву фазу ревитализације обезбијеђено је 420.000 КМ, од чега 400.000 КМ из емисије општинских обвезница и 20.000 КМ као грант Министарства за просторно уређење Републике Српске.

До сада је потрошено око 100.000 КМ за за израду главног идејног пројекта реконструкције и ревитализације Ђурђевграда, за чишћење доњег, средњег и горњег града, трасирање и рашчишћавање Јеринине стазе страсти и расвјету.

Драгичевић је најавио да је у току конкурсна процедура за реализацију видео-надзора на тврђави, као и да би до краја грађевинске сезоне Јеринина стаза страсти требало да буде поплочана са каменим коцкама, те урађени рукохвати и расвјета.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *