Односи Србије и Хрватске сведени на технички ниво

Односи Србије и Хрватске су од доласка нових власти у Београду готово сведени на технички ниво а већи продор би се у скорије време могао очекивати пре кроз контакте министара спољних послова него двојице председника оцијенили су Александар Попов, директор Центра за регионализам из Новог Сада, и Давор Гјенеро, политички аналичар из Загреба. Они истовремено […]

понедељак, октобар 15, 2012 / 07:41

Односи Србије и Хрватске су од доласка нових власти у Београду готово сведени на технички ниво а већи продор би се у скорије време могао очекивати пре кроз контакте министара спољних послова него двојице председника оцијенили су Александар Попов, директор Центра за регионализам из Новог Сада, и Давор Гјенеро, политички аналичар из Загреба.

Они истовремено упозоравају да двије земље морају да предузму за рјешавање проблема пре него Хрватска уђе у ЕУ.

„До сада смо имали добре односе између Јосиповића и Тадића. Сада предсједник Јосиповић има примједбе на неке изјаве новог предсједника Србије Николића, а Николићева прошлост је спорна, не само за предсједника Јосиповића, него и за добар дио грађана Хрватске,” рекао је Попов за радио Слободна Европа.

Он сматра да чињеница да је влада у Србији сачињена од странака које су 1990-их биле на власти не смије да буде разлог да односи остану замрзнути јер постоји низ проблема које двије државе морају ријешити прије него што Хрватска уђе у ЕУ. Једно од тих питања је граница на Дунаву а „Хрватска најбоље зна до чега могу довести гранични спорови ако се благовремено не ријеше јер је то искусила са Словенијом,” објаснио је Попов.

Када је ријеч о евенталном сусрету двојице предсједника у том контексту, он вјерује да све зависи од тога „у којој ће мјери Србија наставити пут ка европским интеграцијама”.0 КОМЕНТАРА

  1. За све грађане Републике Српске и републике Србије апсолутно је спорна прошлост државе Хрватске………

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *