Оченаш интернет троловања

Интернет тролови, такође познати као „плаћени постери“ или „плаћени блогери“, све отвореније бивају ангажовани и запослени од приватних корпорација и влада, често за потребе маркетинга и за “односе с јавношћу“ (Обама је озлоглашен због ове праксе). Интернет „троловање“ је заиста брзорастућа индустрија.

уторак, децембар 12, 2017 / 18:09

Пише: Брендон Смит

Тролови користе широк спектар стратегија, од којих су неке јединствене за интернет, ево их неколико:

1. Дајте безобразне коментаре који ће скретати пажњу и фрустрирати: Алинскијева тактика која се користи да људи постану емотивни, иако мање ефикасни због безличности мреже.

2) Претварајте се да сте поборник истине, онда дајте коментаре који дискредитују покрет: то смо видјели и на нашим сопственим форумима – тролови се представљају као присталице Либерти покрета (Liberty Movement), онда постављају дуге, неповезане жестоке критике тако да изгледају или као расисти или лудаци. Кључ ове тактике је у позивању на уобичајене аргументе Либертија док се у исто вријеме брбљају глупости, тако да иначе ваљани аргументи, по асоцијацији, изгледају блесаво. У екстремним случајевима. тројанци-тролови постављају поруке које подстичу насиље – техника с очигледном намјером да се учврсте лажне оптужбе пропагандистичких трустова мозгова као што је SPLC (Southern Poverty Law Center), које сугеришу да се уставобранитеља треба плашити као потенцијалних домаћих терориста.

3) Доминирајте дискусијама: Тролови се често убацују у продуктивне дискусије на мрежи с циљем да учеснике скрену с курса и фрустрирају.

4) Унапријед написани одговори: Многи тролови се снабдијевају с листе или из базе података са унапријед испланираним поентама, уобличеним као уопштени и обмањивачки одговори на поштене аргументе. Када се поставе, дјелују вјештачки и навјежбано.

5) Лажна асоцијација: Иде заједно с тачком бр 2., позивајући на стереотипе које је утврдио тројанац-трол. На примјер: називањем оних који су против федералних резерви „теоретичарима завјере“ или „лудацима“, анти-глобалистички покрети се намјерно повезују тј. ствара се асоцијативна веза са расистима и домаћим терористима и, због инхерентно негативних конотација, људи се одвраћају од објективног испитивања доказа.

6) Претварање да сте „глас разума“ у свађи очигледних и дефинисаних страна и помијерање пажње људи од онога што је сасвим јасно у „сиву зону“ гдје истина постаје „релативна“.

7) Замјена теза: Веома честа техника. Трол ће оптужити супротну страну да се претплатила на одређену тачку гледишта, чак и ако није, а затим ће ту тачку гледишта напасти. Или трол ставља ријечи у уста противнику, затим их побија.

Понекад ове стратегије користе просјечни људи са озбиљним поремећајима личности. Међутим, ако видите некога ко често користи ове тактике, или многе користи истовремено, сва је прилика да имате посла с плаћеним интернет тролом.

Заустављање дезинформација

Најбољи начин да разоружате дезинформативног агента је да знате његове методе споља и изнутра. То нам даје могућност да тачно у детаљ укажемо шта ради чим то покуша. Моментално разоткривање дезинформативне тактике коју особа користи је по њу веома деструктивно. Изгледа глупо, непоштено и нејако чак и да покуша тако нешто. Интернет тролови посебно не знају како да се владају када се њихови методи разбуцају њима пред носом и обично клону и бјеже из дебате када се то деси.

Истина је драгоцјена. Жалосно је што су многи у нашем друштву изгубили поштовање према њој: људи који су продали савјест и душу за привремену финансијску удобност жртвују стабилност и равнотежу остатка земље.

Људска психа дише ваздух истине. Без ње, човјечанство не може опстати. без истине, врста ће пропасти, изгладниће због недостатка интелектуалне и емоционалне потпоре.

Дезинформација не угрожава само наш увид у функционисање свијета: она нас чини рањивим на страх, неразумијевање и сумњу – на све што води у пропаст. Може да наведе добре људе да почине страшне злочине против других, или чак против себе. Без усклађеног и организованог рада да размонтирамо масовну производњу лажи, будућност ће изгледати уистину суморна.

(Објављено 10. децембра 2014.)8 КОМЕНТАРА

 1. Сугестија!

  Да Фронтал врши цензуру свих коментара који се свакодневно остављају на различите вијести и догађаје. Културна, аргументована, критичка, академска, политичка прича, може, али вријеђање, ружне ријечи и слично то није уреду. Можда то доноси већу посјећеност порталу, али дугорочно то дискредитује озбиљност и објективност, а и људскост….

  МОЛИМ ВАС ДА СКРЕНЕТЕ ПАЖЊУ СВИМ КОМЕНТАТОРИМА И ЦЕНЗУРИШЕТЕ ТАКВЕ КОМЕНТАРЕ!

  Лијеп поздрав од апсолвента!! 🙂

 2. Ево вала тачно побројаше овдје ко је ко?

  Што се мене тиче ја пропагирам идеју здравог живота, заштите природних ресурса, њиховог контролисаног коришћења и ревитализације кроз развој привреде која је прилагођема одрживом развоју(равнотежи) у наредним деценијама.

  То исто ради ОРАХ у Хрватској.

  Мислим да се може рећи да сам са својом идејом пожељан посјетилац овог потрала, па и сваког другог медија јер је наша идеја универзална, жели и може донијети добро сваком грађанину Српске, па и Федерације.

  Е сад о троловима, бар оним намјерним деструктивцима, тајним службама и како рече писац просјечно паметним људима са већим поремећајима личности(што их пар овдје нажалост вјероватно јесте) нека се бави СИМО, или ови који раде тимски, управо на постулатима које су људи навели у тексату.

  Опет кажем, о честитим и умним коментаторима све најбоље,још њих пар колико, толико одржавају дигнитет овог портала, бар што се тиче коментара.

 3. карабаја,

  извини што ти овдје одговарам на твој коментар на Вукановићев интервју.

  Мислим да више твој коментар овдје приличи.

  Знаш да те поштујем, уосталом као и свакога ко својим потписом стоји иза својих ријечи, без обзира свиђало се некоме шта пишете(мо), или не?

  Ипак би требао као писмен човјек направити дистанцу између коментатора нпр. као „славија“ који је доста енергичан, види се да је оправдано разочаран стањем у друштву, или неких других који слично њему коментаришу под ником и ових пар тролова, деструктиваца, болесника и нарочито оних који свијесно уништавају овај портал.

  О другим поменутим порталима и медијима у твом коментару нећу коментарисати, али сматрам да је за њих „ФРОНТАЛ“ самостални отворени медиј.

  Поздрав.

 4. Хвала порталу што нас је подсјетио да споменемо овдје наше БОТОВЕ, говна која су имали мисију да од Фронтала, најдемократскијег, најавангарднијег и најтолератнијег српског медија, направе монету за поткусуривање,нажалост, све захваљујући толеранцији администрације..

  Да ми буде чиста савјест, ено Данијела нека каже, ја сам га прије пар година упозоравао да се фукаре ријеши, све док нису Фронталу скинули цијену.
  Иначе, желим нешто друго написати од срца.

  Лично бих волио да уопште немам одговор од било кога на овај мој жестоки кометар који слиједи.

  „Најебао је свако иза нове године ко стане зеленим на пут ,односно, ко нашој хуманој идеји, посебно нашем покушају да од све дјеце направимо здраве, писмене, поносне, хумане и храбре људе.

  Значи, јебаћу лично мајку свакоме ко се из Републике Српске буде супроставио нашој хуманој намјери и јасном циљу,све да заштотимо природне ресурсе, запослимо народ и посљедично помогнемо све угрожене породице, односно да одгојимо здраву дјецу у хуман народ у Републици Српској, посљедично и у Федерацији.

  Зато се зелени ових дана шире ван граница Републике Српске,наравно и искључиво на основу поштовања Дејтонског споразума, али све у складу са ССП и тзв. агендом.

  Мораће од идуће године господа домаћи политичари н аоснову АГЕНДЕ коју су они изгласали и потписали, да донесу законе и да их проведу овдје, све да би им моји зелени донијели десетине и стотине милиона евра бесповратних средстава и супер повољних кредита из области еколошке инфраструктуре, пољопривреде, туризма и производње зелене енергије,то су цифре на годишњем нивоу.

  П.С. Кад кажем зелене енергије и пољопривреде, мислим и на све остале природне ресурсе.

  Значи, идемо до јаја, нека се посебно не надају они који су добили концесије на тзв. минихидроцентрале, да ће то остварити?

  Ко је до сада нешто урадио, иде страшна ревизија, а унапријед опомињем оне папке који су добили преко политичара концесије, да не покушавају даље ништа радити.

  Вјерујте Николи Лазаревићу да од Божића та прича толико вриједи, да је штета телефонског разговора, а не подмићивања разних могула у Електропривреди РС, односно, покушаја „ШАНЕРА“ да узму пинку, „ТАЛЕЋИ“ са директорима и политичарима.

  Да не мисле како ћемо бити другачији за изворе питке воде,еколошке и грашевинске дозволе, пољопривредно земљиште, руде, шуме…………………………………………….

  Нема више господо зајебавања, од нове године сте под контролом зелених ЕУ, односно,зелених ЕУ, наших партнера из Брисела и Стразбура.

  Ништа лично, ви сте господо потписали АГЕНДУ гдје се зелени морају питати, агенду по којој се обавезујемо да до 2026 године морамо само у еколошку инфраструктуру у Српској уложити преко 3 милијарде марака, у Федерацији дупло више.

  Од тога су 70% средства за еколошку инфраструктуру, те паре држе зелени у влади у Бриселу, то је исто као подијељени рњесори између три партије у влади Српске, па се нико не мијеша другом у посао, или се мало мијеша, зар не?

  Значи, те паре долазе кроз зелене Републици Српској, па и Федерацији кроз међуентитетску сарадњу.

  Баш сам данас у Сарајеву водио разговор о пројекту вриједном 885 милиона марака, а тиче се Сарајева и Српског Сарајева.

  Наравно, били су тамо само они који могу то покренути, нема ту локалних српских и муслиманских кокошара.

  Значи, можемо и не морамо добити паре-помоћ, зависи од свијести народа,односно, нема ништа ако нема догодине зелених у НСРС.

  То нам је и данас речено, нема ништа без нових закона и њиховог провођења,хоће људи из Аустрије, Њемачке, Француске, Швајцарске, Норвешке, писмени људи са којим сам имао част да причам, да виде како озбиљно народ мисли на изборима.

  Јебеш шупљу причуони кажу, дословце су толико савладали наше жаргоне и дипломирале наше политичаре лажове задњих 20 година, да ћу вам написати шта су нам рекли у пренесеном значењу, „курцу ти у свом програму причај о екологији, без обзира која си партија, ми једино вјерујемо зеленим и кад се они буду питали у НСРС, паре су неупитне“

  Ето, па нека БОТОВИ овдје и даље по зеленим серу.

 5. nece Srbi nikad za zelene glasati cim ti ides po misljenje u Sarajevo sve je jasno ko ti je nalogodavac ko se preko nisana gledo nema od te ljubavi nista samo zid izmedju entiteta

 6. Нисам ја ишао у Сарајево да сеирим, него да видим шта и одакле да навучем пара у Републику Српску.

  На све стране ништа урађено није,преко 60 је општина мој Илија, ваља сад почињати скоро од нуле, зато што олош није ништа радио 22 године после раста(част изузецима).

  Само за савремене депоније које морамо завршити треба 300 милиона марака, за колекторе и пречистаче отпадних вода за све општине треба преко 2 милијарде марака, за водоводе преко 500 милиона марака, за санирање влака у шумама,све да се бујични потоци не праве и да не буде катастрофа као 2014 године, 20 милиона најмање, за изградњу насипа да не плаве Брезичани и приједорска регија, па до посавине и Сембериије, те изградњу насипа на мањим ријекама широм Српаске, треба преко 200-300 милиона марака.

  Све се то по међународним обавезама које смо потписали мора завршити до 2026 године.

  Зато Илија БОТЕ, кад си херој напиши своје име као Лазаревић, па онда србиј српском капетану.

  1. alo ljudino ima ko otome da misli imaju ljudi po instituciama ministarstvima planovi projekti jel ti bolujes od megalo manie
   kake medjunarodne obaveze more samo one sa istocim zemljama nista zapad ako si ti izdajnik nije narod dede referendum pada vidimo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *