Обиљежавање дана бораца и Првог српског устанка

У Бањалуци је, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, обиљежен Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата РС, а у Вишеграду Дан Првог српског устанка. Вијенце на спомен обиљежју погинулим борцима Војске РС на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци положили су највиши званичници Српске и представници борачких организација. У Банском двору у Бањалуци […]

уторак, фебруар 15, 2011 / 16:45

У Бањалуци је, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, обиљежен Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата РС, а у Вишеграду Дан Првог српског устанка. Вијенце на спомен обиљежју погинулим борцима Војске РС на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци положили су највиши званичници Српске и представници борачких организација. У Банском двору у Бањалуци данас је одржана и свечана академија.

У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци поводом Дана бораца служена је света архијерејска литургија и парастос погинулим борцима.

Цвијеће на спомен-обиљежје погинулим борцима на гробљу "Свети Пантелија", између осталих, положили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Александар Џомбић и предсједник Народне скупштине Игор Радојичић.

Додик је истакао да сви данашњи догађаји, од полагања цвијећа погинулим борцима на спомен обиљежје на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци и свечане академије, сасвим јасно говоре о односу Владе РС и Борачке организације РС.

У Добруну код Вишеграда данас је, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова и Општинске борачке организације, обиљежена годишњица Првог српског устанка и Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

Након свете литургије у манастиру Успенија Пресвете Богородице у Добруну, монаси су служили парастос за устанике у Првом српском устанку и изгинуле борце одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић понудио је чвршћу сарадњу Борачкој организацији Републике Српске /БОРС/ с циљем очувања Српске као највеће тековине одбрамбено-отаџбинског рата.

Он је истакао да је заједнички циљ свих у РС да се у овом тешком времену одбрани и сачува РС за коју су се сви борци свим срцем борили.

"Очекујем и нудим још чвршћу сарадњу са Борачком организацијом РС са заједничким и приоритетним циљем – очувања РС као највеће тековине одбрамбено-отаџбинског рата РС", рекао је Џомбић на свечаној академији у Банском двору у Бањалуци поводом Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата РС.

Џомбић је напоменуо да се према Програму Владе РС, у партнерству са БОРС-ом, врши стамбено збрињавање више од 5 500 породица погинулих бораца и инвалида од прве до четврте категорије.

Предсједник Борачке организације Републике Српске, Пантелија Ћургуз, поручио је да се мора сачувати Српска – тековина која је створена у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Свечаној академији присуствовали су предсједник РС Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Игор Радојичић, српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, замјеник министра одбране БиХ Живко Марјанац, начелник Заједничког штаба Оружаних снага /ОС/ БиХ генерал Миладин Милојчић, представници Трећег РС пука ОС БиХ, пензионисани генерали и официри ВРС, те представници и чланови БОРС-а.

Дан бораца обиљежен широм РС

Поводом Дана бораца РС у цркви Свете Тројице у Приједору служен је парастос, а потом су начелник општине и делегације Борачке организације, гарнизона Приједор, Организације породица погинулих бораца, СУБНОР-а и политичких партија положиле вијенце на централно спомен обиљежје "За крст часни"

У Котор Варошу је у Спомен-соби положено цвијеће, запаљене свијеће и служен парастос за погинуле борце одбрамбено-отаџбинског рата.

Помену су присуствовале породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди, представници локалне заједнице и грађани.

Највећи проблем демобилисаних бораца у општини Источно Ново Сарајево је незапосленост, јер 258 демобилисаних бораца прве и друге категорије тражи посао посредством Бироа за запошљавање, рекао је предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Драгиша Тушевљак.

Борци са подручја општине Милићи спремни су на дијалог који ће уважавати њихове интересе и апелују на представнике власти да покушају помоћи при запошљавању демобилисаних бораца, рекао је предсједник милићке Борачке организације Драгутин Ђуричић.

Полагањем вијенаца на споменик за 1080 бораца који су погинули у протеклом рату у Зворнику је обиљежен 15. фебруар Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

Борачка организација Пале парастосом у цркви Успења Пресвете Богородице и полагањем вијенаца на централном спомен-обиљежју погинулим борцима почела је обиљежавање Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата РС.

Предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина истакао је да је ово прилика да се на Сретење Господње сјетимо више од 20 000 бораца који су уградили свој живот у стварање РС, око 38 000 ратних војних инвалида и великог број демобилисаних бораца који су "сада на дну друштвене љествице".

У цркви Покрова пресвете Богородице у Градишци и осталим православним храмовима на подручју општине служен је парастос погинулим борцима са овог подручја.

Са подручја општине Градишка и општина из којих су избјегли, 536 бораца дало је живот за слободу и РС, рекао је предсједник Борачке организације Градишка Драган Гламочанин.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *