Новић: Српска од идуће седмице издаје ЈМБГ

Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић изјавио је да у Републици Српској идуће седмице почиње издавање јединствених матичних бројева. Он је рекао да су се услови за то испунили након што је Влада Српске донијела допуњену Уредбу о утврђивању регистрационог подручја за одређивање јединственог матичног броја, а Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података […]

недеља, мај 12, 2013 / 11:26

Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић изјавио је да у Републици Српској идуће седмице почиње издавање јединствених матичних бројева.

Он је рекао да су се услови за то испунили након што је Влада Српске донијела допуњену Уредбу о утврђивању регистрационог подручја за одређивање јединственог матичног броја, а Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ потврдила да технички може да прати ову уредбу.

"Не постоји ниједан разлог да Министарство цивилних послова БиХ то не прихвати и да од понедјељка, односно од дана објављивања ове уредбе отпочне званично издавање јединственог матичног броја", рекао је Новић синоћ за Атернативну телевизију.

Он је истакао да нико из Федерације БиХ нема право да оспорава било шта из Уредбе коју је донијела Влада Републике Српске и да не би имало смисла тражити оцјену њене уставносту.

"Много је већи интерес, не само у Српској, да хиљаде дјеце добије јединствени матични број, него сада процјењивати да ли у Уредби нешто недостаје", оцијенио је Новић.

Он је нагласио да Република Српска има право да почне да издаје јединствени матични број и да је имала много стрпљења и дуго чекала да се на нивоу БиХ усагласи коначан текст закона или привремене одлуке како би ово питање било ријешено.

"Да је било политичке воље то би питање било ријешено", рекао је Новић.

Он је додао да ће министри из реда бошњачког народа у Савјету министра БиХ у сриједу, 15. маја, морати да се изјасне о томе да ли прихватају једну од понуђене двије опције за рјешавање овог питања.

"Једна од опција је приједлог Министарства цивилних послова БиХ који је допуњен њиховим захтјевима, а друга је њихов приједлог о томе како треба да изгледају регионална подручја", рекао је Новић.

Уколико не прихвате ниједну опцију, каже Новић, онда ће политичари из Федерације БиХ морати озбиљно да се запитају у ком правцу желе да иде БиХ.

"Представници Републике Српске пренијели су ми у разговору да ће подржати да се донесе јединствен закон о јединственом матичном броју. Ако до тога не дође, онда је ствар потпуно јасна", рекао је Новић.

Влада Републике Српске донијела је јуче Уредбу о допуни Уредбе о утврђивању регистрационог подручја за одређивање јединственог матичног броја.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је Влада морала поново да реагује и допуни претходну уредбу о додјељивању јединственог матичног броја грађанима Српске, јер је предуго чекала да то питање буде ријешено на нивоу БиХ.

Провођење ове уредбе вршиће Министарство унутрашњих послова Републике Српске и Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *