Нови заплети око Агрокоровог преузимања Меркатора

Управа словеначког трговачког ланца Меркатор је понудом да преузме Пивоварну Лашко (ПЛ) практично онемогућила да је преузме њен хрватски конкурент концерн Агрокор, пише словеначки лист Дело. Поступак који је у четвртак отворио директор Меркатора Жига Дебељак понудом да откупи ПЛ, а тиме и 23,34 одсто Меркаторових акција које су се продавале у пакету 52 одсто […]

субота, децембар 24, 2011 / 16:55

Управа словеначког трговачког ланца Меркатор је понудом да преузме Пивоварну Лашко (ПЛ) практично онемогућила да је преузме њен хрватски конкурент концерн Агрокор, пише словеначки лист Дело.

Поступак који је у четвртак отворио директор Меркатора Жига Дебељак понудом да откупи ПЛ, а тиме и 23,34 одсто Меркаторових акција које су се продавале у пакету 52 одсто акција за које је Агрокор понудио 221 евро по акцији, значи де факто блокирање Агрокоровог покушаја преузимања, пише Дело, кога преносе хрватски медији.

Вјероватни мандатар за састав нове словеначке владе Зоран Јанковић који је некад водио Меркатор није давао коментаре на Дебељакову акцију, ни да ли је она усмјерена само на блокаду Агрокорове понуде или и ширење Меркаторове дјелатности на производњу пива и безалкохолних пића.

Јанковић је ипак изјавио да је Дебељак вjероватно „добро процијенио ситуацију” о којој он сам није био информисан.

Како је Меркатор о својој понуди ПЛ информисао и државне регулаторе и управу те компаније, продаја 23,34 одсто акција Меркатора које су у портфељу пиваре из Лашког сада је замрзнута најмање на мјесец дана, пошто управа не смије водити никакве продајне активности.

То значи да је од 52 одсто акција које су нуђене на међународном тендеру у оквиру кога је Агрокор дао најбољу необавезујућу понуду сада расположиво за продају око 29 одсто.

Уколико се узме у и обзир чињеница да је одлуку о продаји својих 10,75 одсто одгодила и Нова Љубљанска банка (НЛБ) чији је директор Божо Јашовић због наводних политичких притисака поднио неопозиву оставку, за продају је расположиво тек око 18 одсто, извјештавају словеначки медији.

Уколико Меркатор преузме ПЛ, банке ће се ријешити агоније везане за санацију њених 370 милиона евра дуга, али би се у том случају дугови тако настале удружене компаније сабрали, пише Дело.

Лист упозорава на законско ограничење по коме кредитна изложеност неке банке према појединој компанији не смије прећи 25 одсто њеног укупног кредитног портфеља, што би се у случају сабирања дугова Меркатора и ПЛ могло догодити НЛБ.

Зато би Меркатор за своје потезе према Пивоварни Лашко морао да добије одобрење надзорног одбора НЛБ, а банка би, после евентуалног спајања Меркатора с ПЛ морала да смањи ниво кредитирања те компаније, пише лист.

Хрватски медији пишу и да ће Агрокор и његов власник Ивица Тодорић с понудом за преузимање Мерчатора чекали до краја године. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *