Нова година у Јакутији, на минус 55

Становници Републике Јакутија, на сјевероистоку Сибира, Нову годину ће дочекати на температури од минус 55 Целзијуса, саопштено је данас из републичке Метеоролошке службе. Временске прилике у Јакутији тренутно су под утицајем јаког антициклона, што доводи до абнормално ниских температура. Пад температуре очекује се и током ноћи уз појаву густе магле. Рекордно ниске температуре обично су […]

четвртак, децембар 29, 2011 / 13:55

Становници Републике Јакутија, на сјевероистоку Сибира, Нову годину ће дочекати на температури од минус 55 Целзијуса, саопштено је данас из републичке Метеоролошке службе.

Временске прилике у Јакутији тренутно су под утицајем јаког антициклона, што доводи до абнормално ниских температура. Пад температуре очекује се и током ноћи уз појаву густе магле.

Рекордно ниске температуре обично су регистроване на два "хладна пола" који се налазе у сјеверној хемисфери, и то у два јакутска локалитета, Ојмјаконски и Верхојански, преносе Риа Новости.

Метеоролошка служба наводи да је најнижа температура, минус 67,8 степени Целзијуса, регистрована 15. јануара 1985. године у Верхојанску, а у зиму 1924. минус 71,2 у Ојмјаконском.

Према неким подацима, 1938. године температура је износила 77,8 степени Целзијуса испод нуле. /Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *