Њемачка признала либијски побуњенички савјет

Њемачка је данас признала либијски побуњенички савјет као легитимне представнике народа Либије. Признање, које је објавио шеф њемачке дипломатије Гвидо Вестервеле током посјете побуњеничком упоришту Бенгази, веома је значајно јер Њемачка није жељела да буде увучена у сукобу Либији и не учествује у војној акцији НАТО. "Имамо исти циљ а то је Либија без Моамера […]

понедељак, јун 13, 2011 / 17:01

Њемачка је данас признала либијски побуњенички савјет као легитимне представнике народа Либије.

Признање, које је објавио шеф њемачке дипломатије Гвидо Вестервеле током посјете побуњеничком упоришту Бенгази, веома је значајно јер Њемачка није жељела да буде увучена у сукобу Либији и не учествује у војној акцији НАТО.

"Имамо исти циљ а то је Либија без Моамера Гадафија. Национални савјет је легитимни представник либијског народа", рекао је Вестервеле након састанка са члановима побињеничког Националног прелазног савјета.

Вишерангирани побуњенички званичник Абдел Хафиз Гога поздравио је одлуку Њемачке да се придружи другим земљама, укључујући Француску, Италију, Катар и Уједињене Арапске Емирате, у признању савјета.

Западне владе сматрају да је само питање времена када ће бити окончано 41-годишња Гадафијева владавина под теретом војне интервенције НАТО, санкција и пребјегавања из кругова блиских либијском лидеру.

Међутим, Гадафи и даље одбија да оде са власти и либијска телевизијска станица емитовала је снимке на којима он игра шах са предсједником Свјетске шаховске федерације Русом Кирсаном Иљумжиновим.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *