Николић: Ни отворено ни прикривено нећемо признати независност Косова

Предсједник Томислав Николић рекао је да је Србија посвећена рјешавању проблема Косова и Метохије, као и постизању плана имплементације споразума од 19. априла, али да неће прихватити имплементацију нечега чега нема у постигнутом споразуму, нити ће икада, ни отворено ни прикривено, прихватити независност Косова и Метохије.  У разговору са министаром спољних послова Њемачке Гвидом Вестервелеом, […]

понедељак, мај 20, 2013 / 15:03

Предсједник Томислав Николић рекао је да је Србија посвећена рјешавању проблема Косова и Метохије, као и постизању плана имплементације споразума од 19. априла, али да неће прихватити имплементацију нечега чега нема у постигнутом споразуму, нити ће икада, ни отворено ни прикривено, прихватити независност Косова и Метохије.

 У разговору са министаром спољних послова Њемачке Гвидом Вестервелеом, Николић је рекао да је за Србију веома важно да што прије добије датум отпочињања приступних преговора са Европском унијом и да зато Србија неће обмањивати своје европске партнере обећавајући им оно што не може да учини.

Предсједник је рекао да Србија не жели да је Европа издржава, већ жели да ради. Србији су потребне нове инвестиције да би омогућила бољи живот својим грађанима и због тога јој је битно добијање датума за отпочињање преговора са Европском унијом.

Николић је свом госту пренио да су изгубљене три недеље у покушајима да се договори план имплементације споразума од 19. априла.

"То је јасан знак да председници влада морају да предводе договоре о имплементацији, у присуству високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, зато што најбоље знају шта је договорено у споразуму, рекао је Николић, наводи се у саопштењу Прес службе предсједника.

Вестервеле се сложио са предсједником Николићем у вези потребе да договоре о имплементацији воде предсједници влада.

Он је додао да Њемачка води отворену политику према Србији и њеном чланству у Европској унији, као и да нашу земљу види као европску државу.

"Европска перспектива Србије је у интересу наше земље, али и Европске уније, и зато би волио да Бундестаг предложи доношење позитивне одлуке о даљим корацима Србије на европском путу, рекао је Вестервеле, нагласивши да је за то веома важно доношење плана имплементације споразума између Београда и Приштине.

Дачић: Србија ће испунити своје дио обавеза

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да ће Србија испунити свој дио обавеза које је преузела потписивањем бриселског споразума, а да од Њемачке очекује позитивну одлуку о почетку преговора о чланству у ЕУ.

Дачић је, на конференцији за новинаре послије разговора са шефом њемачке дипломатије Гвидом Вестервелеом, истакао да Србија више нема времена за чекање и да свако одлагање одлуке о датуму почетка преговора са ЕУ може да има катастрофалне послиједице по њену будућност.

"Од животне је важности за Србију да добије датум почетка преговора, не зато што неко самовољно жели да иде ка ЕУ, већ зато што је то потребно нашем народу и држави која је протеклих неколико деценија у заостатку у односу на остале државе региона", рекао је Дачић.

Премијер Србије је изразио захвалност њемачком министру спољних послова, чију посјету, како је рекао, доживљава као охрабрење државном врху на путу евроинтеграција.

Србија је, како је додао, свјесна да је за наставак процеса евроинтеграција важан, не само дијалог са Приштином, већ и примјена договореног и истакао да 28. јуна "на Видовдан" послије састанка Европског савјета очекује позитивне вијести.

"Знате да је 28. јун, односно Видовдан, тежак датум за Србију. То је датум који није донео много тога доброг у историји од Косовској боја, па до убиства Франца Фердинанда, па до изручења Милошевића Хагу. Очекујемо да овај Видовдан донесе добре вести за Србију, да буде одобрен почетак преговора са ЕУ", рекао је Дачић.

Премијер је, осврћући се на билатералне односе Србије и Њемачке, поручио да у предстојећим мјесецима треба озбиљно размотрити питање налажења заједничких политичких, економских и свих других интереса.

"Наши односи су парадоксални јер, с једне стране, Немачка је наш највећи спољнотрговински партнер, донатор и инвеститор, у Србији послује више од 300 немачких предузећа која запошљавају више од 20.000 радника, такође планирају се нове инвестиције, а са друге стране смо у политичким односима имали разне сметње на везама", закључио је Дачић.

Шеф њемачке дипломатије Гвидо Вестервеле најавио је да ће дати позитивно мишљење Бундестагу и Влади Њемачке по питању давања датума за почетак преговора Србије са ЕУ уколико буде опипљивих резултата у примјени бриселског споразума.

"Ово је историјски тренутак и треба донијети храбре и далекосежне одлуке", рекао је Вестервеле на прес конференцији, послије разговора са премијером Ивицом Дачићем.

Говорећи о примјени споразума, Вестервеле је нагласио да се "не ради о сатима, већ о благовременој одлуци".

"Договор од 19. априла може бити назван историјским, сада је важно да се пронађе договор о имплементацији и да буду видљиви први конкретни кораци примјене, рекао је Вестервеле и нагласио да је његова посјета "гест охрабрења".

Шеф њемачке дипломатије је додао да разумије да се не ради о једноставним дискусијама за Србију и посебно захвалио Дачићу на храбрости и лидерству које је показао.

Према његовим ријечима, "европска перспектива зна само за побједнике", а то је прије свега важно за младу генерацију, да се њихова ситуација побољша кроз инвестиције и нова радна мјеста.

Вестервеле је у разговору са са српским колегом Иваном Мркићем истакао да Србија има историјску прилику да "једном за свагда" крене путем заједничке будућности са ЕУ.

Мркић је Танјугу послије сусрета са Вестервелеом рекао да њемачки министар разумје "осјетљивост тренутка" за српску владу и народ на Косову.

"Вестервеле је са уверењем говорио да ће српска заједница на Косову и Метохији убрзо увидети да су њен опстанак, јачање и изградња сигурне будуности обезбеђени и гарантовани од стране међународне заједнице", нагласио је Мркић.

Шеф њемачке дипломатије, најавио је и скору посјету чланова Бундестага – коју ће у Београду, како је најављено данас, примити и министар Мркић.

Вестервеле је посјету Београду започео сусретом с вицепремијером Александром Вучићем јуче поподне.

Из Београда Вестеревеле путује у Приштину.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *