Неприхватљива интервенција из Хага

Стигла је потврда јучерашње информације да је Хашки суд протестовао против приказивања филма “Сребреница-издани град“ на шведској телевизији. Поводом недавног приказивања у Шведској документарца "Сребреница: издани град" норвешког редитеља Оле Флијума, шефица канцеларије за Односе са јавношћу Хашког трибунала, Нерма Јелачић, обратила се 24. новембра 2011. Шведској државној телевизији писмом где у име своје установе протествује против садржаја тог […]

уторак, новембар 29, 2011 / 09:36

Стигла је потврда јучерашње информације да је Хашки суд протестовао против приказивања филма “Сребреница-издани град“ на шведској телевизији.

Поводом недавног приказивања у Шведској документарца "Сребреница: издани град" норвешког редитеља Оле Флијума, шефица канцеларије за Односе са јавношћу Хашког трибунала, Нерма Јелачић, обратила се 24. новембра 2011. Шведској државној телевизији писмом где у име своје установе протествује против садржаја тог филма и захтева да се убудуће Трибуналу омогући да радове сличне природе први прокоментарише пре него што би постали доступни широј јавности. Јелачићева је издвојила за најоштрију критику то што се норвешки редитељ у свом филму уопште не позива на пресуде Трибунала и што су многе његове тезе у супротности са "чињеницама" које је Трибунал наводно утврдио.

Овај несвакидашњи покушај индиректне цензуре и мешања једне правосудне установе у рад медијских организација, и покушај да им се ускрати право да одлуче шта ће објавити, представља прворазредни скандал и за сваку је осуду. Али то је уједно и знак потпуног очајања Хашког трибунала што озбиљни и одговорни професионалци светског калибра у свом раду не придају никакав значај његовим пресудама, које су настале на основу монтираних процеса. Да постоје стварни разлози када се разматрају ратни злочини, посебно они у вези са Сребреницом, да се пресуде Хашког трибунала третирају као меродавне, професионални делатници разних профила сами би их без икакве принуде признавали и цитирали. Писмо Нерме Јелачић, којим се указивање поштовања пресудама Хашког трибунала од њих захтева као обавеза зато представља најгори могући облик самодискредитације.

Суд који у овом тренутку једној истакнутој политичкој личности суди за деликт мишљења требало би да размисли добро пре него што се упусти у наметање ставова и мишљења Шведској државној телевизији. Суд који није успео да осуди Насера Орића за бројне злочине које је починио у сребреничком крају, нема ни морално ни професионално право да захтева уважавање од било кога.

Стефан Каргановић0 КОМЕНТАРА

 1. Добро је да је дошло до реакције. Треба да се још оштрије реагује и до краја разоткрије улога ове политичко-фашистичке установе.

  Кључна ријеч СВОЈЕ з реченици у којој се спомиње Нерма Јелачић: … „Нерма Јелачић, обратила се 24. новембра 2011. Шведској државној телевизији писмом где у име своје установе протествује“…

 2. „Audiatur et altera pars!“*(„Нека се чује и друга страна!“) је основа новинарства, али (како се чини) не и правосудног система.
  Могли су свим осумњиченим Србима пресудити у једном дану. Мањи би били трошкови. Овако изигравају право и правду. Суд је политички, ово што приказује Норвежанин у документарцима га дискредитује, смета им истина, па су овај пут сами себи „ускочили у стомак“.

  Само је штета што више људи у свијету не могу видјети шта им ради дрШешељ. Мислим да је свим оним судијама након процеса Шешељу неопходна психотерапија.

  Није лоше погледати и у којем проценту рад овог суда финансира Саудијска Арабија:

  „ZA TRO­ŠKO­VE se u Ha­gu oči­gled­no ne bri­nu. Sje­di­nje­ne Države, ko­je su naj­ve­ći po­je­di­nač­ni fi­nan­si­jer tri­bu­na­la, do­du­še, vr­še pri­ti­sak da se tro­ško­vi sma­nje i sud okon­ča rad. Ali no­vac do­la­zi i iz osta­lih ze­ma­lja, uglav­nom onih ko­je su u dva na­vra­ta bom­bar­do­va­le srp­sku te­ri­to­ri­ju. Je­dan od ve­ćih fi­nan­si­je­ra je i Sa­u­dij­ska Ara­bi­ja, a kao pri­vat­no li­ce Džordž So­roš.“

 3. „Šef kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini Republike Srpske Željko Mirjanić rekao je Srni da ne veruje da bi se Haški tribunal mešao u rad bilo koje medijske kuće, te da ne veruje da postoji pismo koje je ova institucija uputila švedskoj i norveškoj televiziji povodom emitovanja filma „Srebrenica – grad koji je žrtvovan“.
  „Delatnost Haškog tribunala, kao i drugih međunarodnih organizacija, odvija se pred očima javnosti. Prema tome, i sva korespondencija tog tribunala, prema bilo kome, treba da bude dostupna javnosti i nema nikakvog razloga da ne bude tako…„ 😉

 4. Мислим да сам овде неколико пута спомињала како изгледају наша села у сребреничком и братуначком крају. 20 година послије злочина. Ево и слика. Ја сам била прије нешто више од годину дана и још увијек сам под утиском ужаса који се тамо осјећа, а види и данас. Без становника, згаришта, зарасла у коров…

  Муслиманска села су обновљена, донације су пристизале са више страна: Савјет министара, Влада ФБиХ, исламске земље, Холандија и западне земље, па је морала у Влада РС да буде још једна у низу. Српским селима није помогао НИКО!

  http://www.srebrenica-project.com/sr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=20&Itemid=18

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *