Нема правде за смијењене функционере од стране ОХР-а

Заједнички именитељ проблема функционера које је смијенио бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун, десертификованих полицајаца и породица Абазовић и Старовлах јесте да никада нису саслушани, да није било правних процеса, права на жалбу, али и да су данас без права на рехабилитацију. Гостујући синоћ у програму Радио-телевизије Републике Српске смијењени функционери су истакли да […]

уторак, март 22, 2011 / 22:15

Заједнички именитељ проблема функционера које је смијенио бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун, десертификованих полицајаца и породица Абазовић и Старовлах јесте да никада нису саслушани, да није било правних процеса, права на жалбу, али и да су данас без права на рехабилитацију.

Гостујући синоћ у програму Радио-телевизије Републике Српске смијењени функционери су истакли да су и данас од друштва препуштени сами себи и да у свијету готово нема инстанце која би им могла помоћи.

Миљкан Пуцар, адвокат породице свештеника Јеремије Старовлаха, који је са сином Александром мучки претучен 1. априла 2004. године у акцији СФОР-а, рекао је да је све што се дешавало са овом породицом невиђено у аналима свјетског права.

"Нажалост и суд у Стразбуру на жалбе које смо писали у име 40 смијењених функционера СДС-а и које је сам писао као адвокат Калинића и Билбије рекао је да не може одлучивати о томе јер је високи представник у БиХ представник УН", рекао је Пуцар. Он је додао да би БиХ требало да надокнади штету својим грађанима чија су основна људска права прекршена усљед дјеловања цивилних и војних снага међународне заједнице у БиХ.

Драгољуб Абазовић који је рањен у нападу на кућу његове породице приликом потраге за осумњиченима за ратне злочине, рекао је да никада ни код оца ни код њега нису наћени трагови кориштења оружја иако су оптужени да су пуцали на снаге СФОР-а. Он је рекао да је, упркос томе, његовој породици речено да немају право на жалбу у суду којем су се жалили. Некадашњи декан Правног факултета у Источном Сарајеву, професор Радомир Лукић рекао је да без обзира на све што му се десило вјерује у идеале правде и правичности.

"Они су за себе присвојили да сами одрећују границе своје моћи. Моје су трауме мале у поређењу са породицама Абазовић и Старовлах, али нигдје на свијету није познато да се у таквим случајевима не покрене поступак за накнаду правичне штете, то је нечувено и не може се здраворазумски прихватити", рекао је Лукић и нагласио да је евидентно ријеч о проблему кориштења овлаштења организација и војних формација које су биле на овим просторима и да је сигурно да је недозвољено кориштена сила. Смијењени функционер СДС-а Недељко Ђекановић рекао је да су политичка клима у тренутку смјене и људи који су хтјели да се "додворавају" високом представнику, допринијели да се не заштите смијењени функционери. Он је нагласио да не очекује могућност добијања правне заштите јер се, како је рекао, ни дан данас није промијенила политика међународне заједнице на овим просторима.

Предсједник Удружења десертификованих полицајаца РС Драго Смиљанић десет година безуспјешно покушава да докаже да је неправедно смијењен са дужности. "Чак и Венецијанска комисија констатовала је да је дошло до кршења основних људских права", рекао је Смиљанић и додао да очекује помоћ МУП-а РС у заштити својих и права својих колега.

Извор: РТРСОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *