Неким корисницима блокиране платне картице?

Хиљаде грађана БиХ у протеклих неколико дана није могло да користи платне картице. У банкама тврде да се ради о превентивним мјерама. То се десило само неколико дана након што су банке у Србији из „превентивних разлога" масовно блокирале платне картице. Из банака су образложили да на тај начин желе да заштите своје клијенте и […]

уторак, децембар 20, 2011 / 15:10

Хиљаде грађана БиХ у протеклих неколико дана није могло да користи платне картице. У банкама тврде да се ради о превентивним мјерама.

То се десило само неколико дана након што су банке у Србији из „превентивних разлога" масовно блокирале платне картице. Из банака су образложили да на тај начин желе да заштите своје клијенте и спријече да грађани постану жртве опасних хакера.

Није прецизно утврђено колико је картица обухваћено овом мјером, а у Агенцији за банкарство и Централној банци БиХ тврде да не знају ништа о томе. У централној банци чак пребацују одговорност на ентитетске агенције за банкарство, пише "Пресс РС", а преноси МОНДО.

У скоро свим евидентираним случајевима ради се о „виза" картицама, чије се коришћење блокира како би се спречиле могуће злоупотребе.

Корисници "блокираних картица" тврде да су их из банке још у петак обавијестили да су због могућих злоупотреба њихове картице блокиране и да новац убудуће могу подизати само на шалтеру банке. Они кажу да није утврђено да им је неко други скидао новац или да је то покушавао. Банка им је објаснила да су картице блокиране из предострожности. Клијенту су обавјештени и да ће за неколико дана добити нове картице.

Саговорници "Пресса" тврде да им је прича помало чудна, јер им није јасно гдје и како су им картице могле бити "проваљене". Тврде да не вјерују званичном образложењу да је све учињено из превентивних разлога, јер да је заиста тако, биле би блокиране све картице, а не само поједине.

Омбудсман за банакарски сектор Владимир Рудић тврди да је и сам на својој кожи осјетио актуелни проблем са "виза" картицама, пошто је и њему прошле седмице замијењена платна картица.

"Звали су ме из банке и рекли да је потрбно да замјеним картицу јер су, по објашњењу из компаније "Виза", спорни неки њихови терминали на подручју југоисточне Европе, због чега се сада превентивно раде блокаде и корисницима издају нове картице", објашњава Рудић.

Директорка агенције за банкарство РС Славица Ињац тврди да није добила никакве информације из банака о блокади платних картица.

"Званично, до нас нису стигле никакве информације из банака о блокади платних картица", кратко је саопштила директорка Ињац.

Блокада платних картица у БиХ почела је само пар дана послије Србије, кад су неке тамошње банке блокирале платне картице. У јавност је процурило да постоји сумња да су у такозване ПОС апарате тамошњег ланца бензинских пумпи хакери инсталирали "читач" индетификационих података са платних картица.

Према званичним подацима, банке у БиХ су до сада издале око два милиона платних картица, међу којима је најзаступљенија "виза" платна картица.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *