Небојша Радмановић: Нисмо гласали за бомбардовање

Српски члан Предсједништва БиХ, за Фронтал.РС је појаснио глас за зону забране лета над Либијом у Савјету безбједности Уједињених нација.

петак, март 25, 2011 / 13:28

Оно што је најактуелније у свјетској политици, јесте напад ваздухопловних снага НАТО на Либију, који је одавно превазишао резолуцију о „зони забране лета“. И нефункционална и разједињена држава као што је БиХ, због чланства у Савјету безбједности, нашла се у жижи свјетске јавности, тј. била је једна од земаља која је дала одлучујући глас за усвајање ове резолуције.

Пошто знамо добро искуство српског народа из 1992. године када је таква зона исто успостављена над БиХ, односно 1999. године, када је НАТО користио своје снаге противрправно и без сагласности СавБеза, питали смо најодговорнију особу која нам тренутно може дати одговор на питање: Зашто је учињен овакав потез и одобрена ова резолуција од стране БиХ?

Зашто ДА?

– Морам вас похвалити што сте први који постављате квалитетно и добро питање о овоме, а сви коментаришу. И новинари разних нивоа, без обзира знали или не знали о чему се ради, и, примјећујем, неки посланици који стварно не знају ништа о томе.

Интересантно је да се та прича појави овим поводом, који јесте свјетски важан, а заборављају да смо за 15 мјесеци у Савјету безбједности имали око 400 разних договора, брифинга, иступања; а да то нико не спомиње. Сада се одједном појавило зашто је БиХ гласала тако и ко је одговоран за то, каже за Фронтал.РС Небојша Радмановић.

Фото: Жељко Свитлица

Предсједавајући наглашава да је сам приступ спољној политици веома комплексан, те да се не могу давати оцјене на основу једног иступа или одлуке, те да глас БиХ није био одлучујући, јер је у питању десети глас, а девет гласова је било потребно за резолуцију у Савјету безбједности.

– То није резолуција која неком наређује или даје право да бомбардује. То је резолуција која је у основи мировна, која је хуманитарна, и која оставља могућност забране лета; а што се сад изродило у нешто што помињете, односно нешто што не стоји у резолуцији. За такву резолуцију је гласала и БиХ.

Да резолуција није лоша, показује и да је од пет великих земаља које су биле уздржанЕ, двије од њих нису употријебиле вето, иако су имале права на то. Што показује да то уопште није толико спорно, као што неки постављају. Питање реализације те резолуције је нешто друго. О томе ће се још говорити у наредном периоду. Да ли је урађено више него што резолуција омогућава одређеним војним снагама? Ја, у овом тренутку, мислим да јесте, закључује Предсједавајући Предсједништва БиХ.

Радмановић наводи да је тешко са сигурношћу дати оцјену, јер су медијске слике из Либије различите. Да постоји виђење оних који употребљавају авионе, оних који су бомбардовани, те медија који би требали бити независни, као Ал Џазира.

Изетбеговић децидно против Гадафија

– Треба рећи још нешто. Неколико излагања око Либије које смо држали у Савјету безбједности, биле су прилично неутрално и уздржано интониране. И у брифинзима и говорима нашег амбасадора, које је диктирао мој кабинет, а подржавао је кабинет Жељка Комшића. Кабинет Бакира Изетбеговића је од почетка био за јасније мјере против Гадафија.

Кад је Руска Федерација одустала од своје резолуције, која је била обрнута, те најавили да то неће бити предмет расправе, да ће они бити само уздржани, онда се ситуација промјенила. Онда смо у неколико хитних договора унутар предсједништва разматрали став и опредјелили се за овакву одлуку. Она није „одлука о бомбардовању Либије“, како коментаришу неки новинари и посланици, који о томе објективно ништа не знају, закључује Радмановић.

 

Фото: Жељко Свитлица0 КОМЕНТАРА

 1. Овај Радмановић је амерички човјек. Нон стоп нас гура у НАТО, па је нормално и да послуша кад затраже да гласа против Гадафија.

  Недај се пуковниче! Срби су уз тебе сви редом!!!

 2. Ко је том кретену дрмо кавез? Шта си ти мислио, а шта гласао то је добро видљиво ових дана на цнн-у и ал-џазири, али једно је мислити друго је срати, смраду радмановићу!

 3. Ja mislim da, kada su ih nazvali Ameri, nisu smjeli ni pisnuti nego su morali glasati.

  Na neki perverzan način, sada je članovima predsjedništva drago jer se o njihovoj odluci priča kao o ozbiljnoj stvari.Osjećaju se bolje.Ego im raste.

 4. Nismo trebali podrzati bez obzira sto drugi jesu. Ajde malo da vidimo ima li ovdje demokratije i slobode odlucivanja ili se mora odlucivati onako kako zapadu odgovara. Zivio Gadafi, diktator cija diktatura je 1000 puta bolja od „demokratije“ koju mi imamo. Rado bih se zamijenio sa Libijcima, evo njima moja demokratija a neka oni meni dadnu Gadafijevu diktaturu. Da samo podsjetimo da „u Gadafijevoj diktaturi za 1Evro dobijete 17 litara najboljeg benzina, studenti mogu da se skoluju sirom svijeta i imaju dzeparac veci od Dodikove plate, a po zavrsetku fakulteta dobijaju od drzave stan i jos mnogo toga ima sto se kod nas krvavo placa iz svog dzepa.“ M.Lazanski. Ko kaze da je diktatura uvijek losa.

 5. Искрено речено никога од нас и није брига за Либијом и Гадафијем.

  Ипак мислим да нисмо требали да подржимо резолуцију. Није нормално, ако се зна шта смо ми истрпили од тог истог НАТО.

 6. Кифла-
  За Либијом ме брига у тој мјери у којој у њој видим великог партнера за нашу привреду и један од стубова антиглобализма!

  И да, свакако да је ово бламажа и плакање над просутим млијеком. Ушли смо у коло са ђаволом, из кола ћемо кад нас пусте, ако нас пусте!!!

 7. PRVA LINIJA

  nisi u pravu druze, Radmanovic je jedna obicna bezlicna politicka pojava, koja se odrzava u domacoj politici isto kao plasticna kesa u ustajaloj vodi.Dakle, nemoguce ju je rastvoriti. Nije on americki coe’k ali ih slusa, nema sta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *