Научни скуп у Бијељини: Евроазијски савез бољи од ЕУ

Професор Европског универзитета у Београду Момир Булатовић рекао је данас на научном скупу у Бијељини да је Европска унија привид и илузија, а Евроазијски савез надолазећа реалност.“Треба бити добро наиван и ући у ЕУ“, сматра Булатовић. Према његовим ријечима, Евроазијски савез настаје као критика ЕУ, и то је реална понуда чији квалитет политичари тек треба […]

петак, мај 24, 2013 / 19:03

Професор Европског универзитета у Београду Момир Булатовић рекао је данас на научном скупу у Бијељини да је Европска унија привид и илузија, а Евроазијски савез надолазећа реалност.“Треба бити добро наиван и ући у ЕУ“, сматра Булатовић.

Према његовим ријечима, Евроазијски савез настаје као критика ЕУ, и то је реална понуда чији квалитет политичари тек треба да препознају.

"Русија поприма облике свјетске силе у економском смислу и са једне стране имате европске банке које пљачкају нашу привреду и грађане, а са друге стране имате пројекат нафтовода, гасовода и термоелектрана", истакао је Булатовић.

Објективне чињенице и научне анализе, каже Булатовић, говоре да дилеме нема, ЕУ не постоји и о томе са жаљењем треба обавијестити све оне који мисле да је то њихова перспектива.

Професор Московског државног института за међународне односе Јелена Георгијевна Пономарјова, која учествује на дводневном научном скупу о Евроазијском савезу, рекла је новинарима да је Балкан референтна тачка политике гдје се сучељавају интереси Русије, ЕУ и САД.

"У том смислу је позиција српског народа тешка, јер су Срби историјски савезник Руса и једини на подручју Балкана због тога доживаљавају притисак", оцијенила је она.

Пономарјова је закључила да су добри економски односи и повезивања народа са ове територије важни за повезивање евроазијског простора у цјелини.

Сергеј Григорјевич Мусиенко, социолог и руководилац Аналитичког центра из Минска, из искуства са Србијом очекује и врло успјешну сарадњу евроазијског региона са Републиком Српском.

Академик Игор Николајевич Панарин сматра да ће главни градови у евроазијским интеграцијама бити Алма Ата, Санкт Петербург, Кијев и Београд, а мисли да у будућости и Република Српска треба да буде чланица овог савеза.

Организатор и локација

Међународни научни скуп о Евроазијском савезу окупио је у Бијељини друштвене и политичке теоретичаре из Русије, Украјине, Бјелорусије, Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Организатор скупа је Удружење "Српско-руски мост", а најављено је да ће научна излагања са ове конференције бити објављена у зборнику на српском и руском језику.

Научни скуп одржава се у Етно селу "Станишићи" код Бијељине.

Евроазијски савез Русије, Бјелорусије и Казахстана, са кандидатима за чланство које чине Киргизија и Таџикистан, пројекат је конфедеративног савеза држава са јединственим политичким, економским, војним, социјалним и културним простором који треба да почне да дјелује 1. јануара 2015. године.

То је први савез у свијету по простору од више од 20 милиона километра квадратних, са првокласним природним богатствима и седми по броју становника са 170 милиона људи, а са Киргизијом и Таџикистаном има више од 180 милиона житеља.

Овај савез има шести друштвени производ у свијету од готово три трилиона долара.0 КОМЕНТАРА

  1. Ludilo se širi na sve strane. Samo što smo se riješili jedne grupe ludih Crnogoraca, druge se upravo rješavamo, odnekud se izvuče sljedeći!?

    Lijep pozdrav

  2. nije ludilo. ali to nije ni država il nešto slično.. projektovano davno.. samo „nema zajedničkog trans-evroazijskog sistema bez Evrope“…..najludje je razmišljati u „ili-ili“ modu…

  3. Треба добро извагати и видјети гдје је нама боље, а не глумити лудило, са овим или оним перспективама! Овдје треба да се покаже национални интерес, а не боје заставе и шарене лаже, политичари одговорност на себе, доста је било алиби приче!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *