На сарајевском сајму забрањена продаја књиге „Сребреница: Фалсификовање историје”

Забрана продаје књиге Удружења Историјски пројекат Сребреница под називом „Сребреница: фалсификовање историје“ на Сајму књига у Сарајеву представља бахато кршење одредби Устава БиХ и Европске повеље којима се гарантују слободе штампе и говора, саопштио је предсједник овог удружења Стефан Каргановић. У саопштењу се наводи да је овим инцидентом, који се догодио на дан затварања Сајма […]

понедељак, октобар 15, 2012 / 10:21

Забрана продаје књиге Удружења Историјски пројекат Сребреница под називом „Сребреница: фалсификовање историје“ на Сајму књига у Сарајеву представља бахато кршење одредби Устава БиХ и Европске повеље којима се гарантују слободе штампе и говора, саопштио је предсједник овог удружења Стефан Каргановић.

У саопштењу се наводи да је овим инцидентом, који се догодио на дан затварања Сајма у суботу, 13. октобра, тешко повријеђено уставно право грађана да купују и читају књиге по свом избору, као и право издавача да читалачкој публици понуди литературу која јавност интересује.

Каргановић истиче да власти које су овакво насиље допустиле показују своју потпуну неспособност да воде аргументовану дебату о Сребреници.

"Њихов некултуран поступак не само да озбиљно компромитује европску оријентацију БиХ, већ доводи у питање и саму могућност њеног опстанка као одрживе и цивилизоване заједнице", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је пред камерама БХТ1, које су се наводно случајно појавиле у критичном тренутку на штанду гдје се продавало издање Историјског пројекта Сребреница, грађанима било ускраћено право да купе наведену књигу, а да је користећи насилничке методе продавцу затим било забрањено да ово издање продаје и наређено да га склони.

Књига "Сребреница: фалсификовање историје" је зборник критичких есеја о догађајима у Сребреници 1995. године из пера десет угледних домаћих и страних аутора, а власти Федерације БиХ су 28. јуна противправно забраниле дистрибуцију те књиге.0 КОМЕНТАРА

 1. Ето нама опет Каргановича, „вагабунда“ како за назва Љиљана Булатовић.
  Није га дуго било у медијима.
  А он тако воли да буде у медијима.

 2. Kakav god da je Karganović, vi gore koji ste komentarisali, stidite se svoje gluposti. U BiH će se na mala vrata uvesti da se ne smije osporavati “zvanična dogma o Srebrenici“ a mi se zajebavajmo, ko nas jebe

 3. Ja sam čuo da su ‘Satanski stihovi’ zabranjeni na sajmu knjige u Teheranu.
  A ne vidjeh ni islamsku deklaraciju na banjolučkom.
  ‘bem ti vijest!
  Džaba sad kmečati, u Srebrenici je bio genocid, to priznaše svi.(hebo mater koliko moraš biti ograničen pa i dalje palmuditi o tome)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *