Музеју Херцеговине 300.000 КМ

ТРЕБИЊЕ – Влада Републике Српске и општина Требиње обезбиједиће 300.000 КМ за завршетак приоритетних радова на згради Музеја Херцеговине у Требињу, која има велики значај за Српску, рекао је вечерас Срни министар просвјете и културе РС Антон Касиповић. "Музеј Херцеговине је, уз Музеј РС у Бањалуци, наша најзначајнија установа у области музеологије и завређује пуну […]

уторак, април 19, 2011 / 07:40

ТРЕБИЊЕ – Влада Републике Српске и општина Требиње обезбиједиће 300.000 КМ за завршетак приоритетних радова на згради Музеја Херцеговине у Требињу, која има велики значај за Српску, рекао је вечерас Срни министар просвјете и културе РС Антон Касиповић.

"Музеј Херцеговине је, уз Музеј РС у Бањалуци, наша најзначајнија установа у области музеологије и завређује пуну пажњу Владе РС и Министарства просвјете и културе које су је и одраније финансијски подржавале", истакао је Касиповић након обиласка установе у упознавања са стањем у којем се налази.

Касиповић је истакао да би приоритетни радови требало да почну на љето, те изразио наду да ће се са одобреним новцем успјети завршити већи дио посла, како би руководство Музеја могло несметано да реализује планиране активности.

Веселка Салатић, директор Музеја Херцеговине у Требињу, подсјетила је да је, захваљујући министарствима просвјете и културе РС и пољопривреде, шумарства и водопривреде, те УНЕСКО-а и Свјетске банке, саниран кров на згради, који је прокишњавао, те да су уређени простори за двије сталне поставке.

Она каже да је потребно да се зграда, која је стара више од 110 година, у потпуности обнови, али да је тренутно приоритет да се санира фасада која прокишњава и са које опадају комади малтера, што представља опасност и за пролазнике, након чега слиједи обнова унутрашње фасаде, промјена паркета, те други неопходни радови.

"Музеји су установе које треба да чувамо и да имају боље услове чак и од школа, јер они остају иза људи", навела је Салатићева.

Она подсјећа да Музеј Херцеговине има шест сталних поставки од праисторије у континуитету све до изложбе слика модерног сликарства, те додаје да се приређује простор за природњачку изложбу која ће се звати "Флора и фауна ријеке Требишњице", као и једну културно-историјску поставку од Десетог вијека до данас.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *