Мушка љубав: Прохоров би помиловао Ходорковског

Руски милијардер Михаил Прохоров, који се номиновао за председника Русије, изјавио је да ће му, ако буде изабран, први потез бити да помилује утамниченог тајкуна Михаила Ходоровског. Прохоров је такође рекао да ће, у случају да порази Владимира Путина на мартовским предсједничким изборима, дозволити слободну регистрацију опозиционих партија и да ће вратити систем директног бирања […]

четвртак, децембар 15, 2011 / 12:06

Руски милијардер Михаил Прохоров, који се номиновао за председника Русије, изјавио је да ће му, ако буде изабран, први потез бити да помилује утамниченог тајкуна Михаила Ходоровског.

Прохоров је такође рекао да ће, у случају да порази Владимира Путина на мартовским предсједничким изборима, дозволити слободну регистрацију опозиционих партија и да ће вратити систем директног бирања обласних гуверенера.

Путин је за 12 година владавине, прво као предсједник а онда као премијер, маргинализовао снаге опозиције, пооштрио изборна правила и укинуо директне изборе за губернаторе.

Прохоровљево богатство процјењује се на 18 милијарди долара, а иметак је стекао у индустрији метала, банкарству и медијима. Такође посједује 80 одсто кошаркашког клуба Њу Џерси Нетс.

Михаил Ходоровски, некада најбогатији Рус, у затвору је од 2003. године. Пресуде које су му изречене за утају пореза и превару тумачене су у опозиционим круговима као казна за пркошење Путиновој моћи.

Прохоров је рекао да се не плаши изборног такмичења са Владимиром Путином.

„Путин је озбиљан ривал, али ја се не плашим такмичење”, изјавио је Прохоров.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *