Мур: Реторика која долази из РС успорава затварање супервизије

Први замјеник високог преставника и супрвизор за Брчко Родерик Мур рекао је да реторика и акције које долазе из Републике Српске компликују или успоравају процес затварања супервизије у дистрикту. "Та реторика и те акције уносе дозу сумње када је ријеч о даљим намјерама РС према Брчком након одласка међународне заједнице. Ни Федерација БиХ није испунила […]

уторак, април 19, 2011 / 18:21

Први замјеник високог преставника и супрвизор за Брчко Родерик Мур рекао је да реторика и акције које долазе из Републике Српске компликују или успоравају процес затварања супервизије у дистрикту.

"Та реторика и те акције уносе дозу сумње када је ријеч о даљим намјерама РС према Брчком након одласка међународне заједнице. Ни Федерација БиХ није испунила све своје обавезе које има према Брчко дистрикту, али су почетком године дали чврсто увјеравање да ће их испунити. РС је, међутим, одбила да крене истим путем", рекао је Мур.

Из Владе РС тврде да је Српска испунила све услове за окончање међународне супервизије у Брчком, укључујући и оне које је накнадно поставио ранији супервизр Рафи Грегоријан.

"Ријеч је о томе да не постоји спремност и воља међународне заједнице да се повуче из дистрикта. Они желе да задрже што више институционалних менханизама", рекао је "Пресу" извор из кабинета премијера РС Александра Џомбића.

Супервизор за Брчко тврди да је међународна заједница спремна да оконча процес међународне супервизије у Брчком ако оба ентитета изразе спремност да по окончању супервизије поштују све обавезе које проистичу из арбитражне одлуке о дистрикту.

Он је рекао да РС никада формално није повукла своју резолуцију из марта 1999. године о непризнавању арбитражне одлуке, као и да је на више веб страница званичних институцијаа Владе РС и даље уцртана међуентитетска граница која пролази кроз дистрикт. Поставио је и питање финансирања дистрикта, чији се буџет са 75 одсто пуни од средстава из УИО БиХ, ако РС одбија овлашћења високог представника да намеће законе.

Мур је нагласио да је усвајање амандмана једна на Устав БиХ прије двије годин позитиван корак за Брчко, као и да је врло задовољан договором са РС о испоручивању струје дистрикту.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *