Мун и млијеко: Пут у ЕУ и НАТО је пут напретка и демократије

Амбасадор САД у БиХ Патрик Мун сматра да се будућност БиХ заснива на чланству у Европској унији и НАТО, те да ова два пута једино треба слиједити, јер ће се само тако обезбиједити већи напредак и већи степен демократије. Мун је истакао да је међународна заједница заинтересована да помогне БиХ да ријеши отворена питања, међу […]

уторак, април 23, 2013 / 13:14

Амбасадор САД у БиХ Патрик Мун сматра да се будућност БиХ заснива на чланству у Европској унији и НАТО, те да ова два пута једино треба слиједити, јер ће се само тако обезбиједити већи напредак и већи степен демократије.

Мун је истакао да је међународна заједница заинтересована да помогне БиХ да ријеши отворена питања, међу којима је и одлука "Сејдић-Финци", али да је разочаравајуће што ни након три године политичари нису постигли рјешење о овом питању.
Мун је подсјетио да су лидери странака у БиХ протекле седмице били близу рјешења, али да та прича није готова, те да би то питање требало бити врхунски приоритет за све политичаре.

"Увјерен сам да постоји више рјешења, која би могла да добију подршку свих политичких странака", рекао је Мун новинарима у Бањалуци.

Коментарушући писање медија да ће се након рјешавања питања Косова међународна заједница више посветити рјешавању проблема у БиХ, Мун је рекао да би прво честитао политичким лидерима Београда и Приштине на постизању договора, те лидерима ЕУ који су им пружили подршку у томе, додајући да је овај договор "основа за обје земље да иду даље у остваривању својих тежњи ка ЕУ" и да би у том контексту оспорио наведена писања медија.

"Активности у БиХ се настављају, сада имамо пројекат реформе Федерације БиХ /ФБиХ/ и надамо се да се у том процесу долази до фазе у којој ћемо доћи до одређеног рјешења. У наредних седам до десет дана очекујемо да ћемо објелоданити нацрт тих препорука", истакао је Мун.

Он је додао ће средином маја бити позвано педесетак представника организација цивилног друштва на једнодневну конференцију, како би почетком јуна имали коначуну верзију препорука за Устав ФБиХ.

Говорећи о Републици Српској, амерички амбасадор је изразио заинтересованост да на данашњем састанку у Бањалуци од новог премијера Српске Жељке Цвијановић чује нешто више о њеном програму и тежњама када је ријеч о политичкој ситуацији.

"Нас конкретно интересује како ће нова Влада функционисати, које ће конкретне активности предузимати, како ће рјешавати проблеме те како ће успјети у ономе шта је намјерила", рекао је Мун.

Мун је оцијенио да тренутна политичка и економска ситуацију у БиХ у односу на почетак његовог мандата није добра.

Додик једно прича нама, а друго након два дана

Амбасадор САД у БиХ Патрик Мун рекао је да се током данашње посјете Бањалуци неће састати са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, јер су ти састанци, како каже, постали фрустрирајући.

"Имали смо много састанака са предсједником Додиком у прошлости. Искрено говорећи, мало је фрустрирајуће. Он вам каже једну ствар на састанцима, а два дана касније се окрене и каже нешто сасвим другачије", рекао је Мун новинарима у Бањалуци.

Он је изразио наду да то "не значи да Додик више није прихватљив саговорник за америчку Амбасаду".

Мун је додао да Амбасада САД сарађује са СНСД-ом и да је заинтересована да власт у Републици Српској функционише на начин да се задовољавају потребе грађана.

Он је навео да америчку Амбасаду интересују конкретне ствари као што су функционисање Владе Републике Српске.

"САД има пуно интеракција широм Републике Српске и засигурно ћемо наставити да радимо у најбољем интересу грађана", каже Мун.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *