Москва: Наоружавање побуњеника изазива забринутост

Одлука групе „Пријатељи Сирије” да почне одмах да наоружава опозицију може да изазове само озбиљну забринутост, саопштило је данас руско министарство спољних послова. „Пријатељи Сирије” су на састанку 21. јуна у у Дохи одлучили да снабдјевају побуњенике оружјем, подсјетила је агенција Итар Тас с. То ће отежати напоре да се пронађе политичко рјешење за рјешавање […]

понедељак, јун 24, 2013 / 12:54

Одлука групе „Пријатељи Сирије” да почне одмах да наоружава опозицију може да изазове само озбиљну забринутост, саопштило је данас руско министарство спољних послова.

„Пријатељи Сирије” су на састанку 21. јуна у у Дохи одлучили да снабдјевају побуњенике оружјем, подсјетила је агенција Итар Тас с.

То ће отежати напоре да се пронађе политичко рјешење за рјешавање конфликта у Сирији, које траје више од двије године, сматра министарство.

Очигледно да додатно оружје, које на крају крајева може да падне у руке терориста, може да доведе до употребе силе у Сирији, навело је министарство.

Русија више од двије године, колико трају сукоби у Сирији, штити од међународних притисака режим у Дамаску.

Министри 11 земаља окупљени у групи „Пријатељи Сирије” сагласили су се у Дохи, престоници Катара, да одмах „пруже хитно сав неопходан материјал и опрему опозицији на терену”.

Током викенда је амерички државни секретар Џон Кери изјавио да ће бити повећана војна и друга помоћ сиријској опозицији како би се успоставила равнотежа на терену и како Асад више не би имао предност.

Шеф дипломатије САД је рекао да Вашингтон не тражи војно рјешење, али сматра да је побуњеницима потребна већа подршка, као и да остаје при мировном плану који укључује конференцију у Женеви и прелазну владу коју би изабрали и Асад и опозиција.

Високи руски и амерички званичници требало би да се састану са међународним мировним посредником за Сирију Лахдаром Брахимијем у уторак у Женеви.

У Сирији од марта 2011. године траје сукоб између власти и опозиције, а за то вријеме, према подацима Уједињених нација, погинуло је најмање 93.000 људи.0 КОМЕНТАРА

  1. Од слања С-300 и МиГ-29-ки – оста само „забринутост“.. 🙂 Руска посла.. Претпоистављам да је лова легла на рачун..B-)

  2. Дивљаштво муслиманских терориста у Сирији http://pressrs.ba/sr/vesti/globus/story/40358/Sirijci+odsekli+glavu+pravoslavnom+sve%C5%A1teniku%21.html
    Није никакво чудо што терористи у Сирији примјењују овакве методе када их обучавају бивши припадници армије бих који су пуно искуснији у оваквим злочинима него терористи у Сирији!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *