Москва: Асад пристао на мировну конференцију

Министарство иностраних послова Русије саопштило је да је сиријска влада пристала да учествује на конференцији о будућности земље коју су предложиле Русија и САД.  Представник министарства Александар Лукашевич изјавио је да је влада сиријског предсједника Башара ел Асада "у начелу" прихватила учешће на конференцију у Женеви, која треба да се одржи за двије недеље. Лукашевич […]

петак, мај 24, 2013 / 12:19

Министарство иностраних послова Русије саопштило је да је сиријска влада пристала да учествује на конференцији о будућности земље коју су предложиле Русија и САД.

 Представник министарства Александар Лукашевич изјавио је да је влада сиријског предсједника Башара ел Асада "у начелу" прихватила учешће на конференцију у Женеви, која треба да се одржи за двије недеље.

Лукашевич је, међутим, рекао да није могуће одредити датум конференције јер за сада није јасно ко ће говорити у име опозиције нити какву ће улогу она имати.

Опозиционе групе противе се учешћу Асадових представника.

Више од 70.000 особа је убијено а више милиона је расељено у сиријском конфликту који је избио средином марта 2011. и прерастао у грађански рат.

Рат се прелива у Либан?

У међувремену, грађански рат у Сирији озбиљно пријети да се прелије у сусједни Либан.

Најмање 23 особа је погинуло за пет дана у Триполију на сјеверу Либана, у сукобима између присталица и опозиције сиријског режима.

Како наводи извор близак либанским снагама безбједности, укупно 197 особа је повређено у тим сукобима на сјеверу Либана, највећим нередима у последњих неколико година.

Сукоби су почели у недељу и настављени су и рано јутрос, преноси Франс прес.

Најжешћи сукоби вођени су јуче када је погинуло 11 особа у другом граду по величини у Либану.

У сукобима, у којима се употребљавају ракете, бомбе и аутоматско оружје, учествују становници сунитске четврти Бан ел Тебанех, који су на страни сиријских побуњеника и алавитске четврти Џабал Мохсен, који подржавају Асадов режим.

Школе у тим четвртима су већ други дан затворене, док је главни пут ка Сирији поново отворен.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *