Moмир Лакић: Битка се губила у почетку

Ћирилица и њено очување су увијек актуелна тема, а ицијативу за заштиту ћирилице редовно прате и различите оптужбе. Разговарала: Сузана Маџарић О свему овоме разговарали смо са мр Момиром Лакићем, предсједиником извршног одбора удружења за заштиту ћирилице српског језика "Ћирилица" Бања Лука, који у једном од својих радова наводи ријечи народних пјесника: "Може ли се […]

недеља, април 17, 2011 / 06:01

Ћирилица и њено очување су увијек актуелна тема, а ицијативу за заштиту ћирилице редовно прате и различите оптужбе.

Разговарала: Сузана Маџарић

О свему овоме разговарали смо са мр Момиром Лакићем, предсједиником извршног одбора удружења за заштиту ћирилице српског језика "Ћирилица" Бања Лука, који у једном од својих радова наводи ријечи народних пјесника: "Може ли се пјесма из срца украсти? Не може!", као ни ћирилица јер је она саставни дио нашег националног бића.

Како је дошло до поновног покретања удружења и због чега је његов рад био прекинут?

Тешко је на то одговорити. Било је пуно ентузијазма код људи који су то покренули, и извршни одбор и предсједник. Наравно то изискује и финансијска средства и подршку, од самих институција које постоје, града итд. Тражили смо, молили да нам неко помогне око тога, и нису нам се одазвали. Имали смо разне проблеме, не могу то људи сами изнијети на својим леђима. Морао сам користити лични телефон да бих могао обавјештавати људе, затим прикупљати средства за такмичења која смо организовали у школама, за израду чланских карти. Битка се губила у почетку, јер подршке није било од институција.

Који су конкретни потези које је удружење поставило пред себе и на који начин мисли спријечити затирање српског националног писма?

Да ли ће спријечити или неће о томе не могу судити. Ја, док сам жив и док будем радио борићу се за то. Наравно, и свим онима који долазе код мене пренијећу колики је значај очувања нашег писма. Да ли ћемо успјети не зависи само од мене и удружења већ великим дијелом од институција РС. Уколико институције буду спремне дати подршку, ја сам ту само мала карика, али они имају моћ, и уколико не направе заокрет нећемо успјети.

Да ли је држава заједно са надлежним министарствима требало да реагује у оваквим случајевима и захтјева ћирилицу на интернет сраницама поменутих градова?

Вјерујем да они форсирају само латиницу, јер да није тако то се не би ни дозволило. Довољно је када пролазите кроз Федерацију и видите да нема двојезичних ознака, док у РС то није случај. То је проблем у нама, али највише у институцијама које се додворавају и уколико се не позабаве тим, а када кажем позабаве мислим на разрјешење овога проблема. И што је најгоре људи се привикавају на такво стање ,и обични грађанин мисли како ту не може ништа да промијени.

Називи предузећа, угоститељских и трговачких објеката су махом написани на латиници, а сем тога заступљене су ријечи које су далеко од српског језика. Како ви гледате на то?

Тужно! Не знам за кога ти људи праве те објекте, да ли ту долазе Нијемци, Енглези или Срби? Замислите кафана се зове Холивуд и као ето идемо у Холивуд, мени је то тужно, јадно и чемерно. Али то им ваљда популарно звучи па то раде. И није ми јасно ко одобрава такве називе на нивоу града.? И што је најгоре нико на то не реагује, постајемо робови. Зашто постајемо робови, да ли нас то неко поробљава? Погледаш када тамо назив "Рим", окткуд овдје Рим, зна се гдје је Рим.


 

 0 КОМЕНТАРА

  1. Ово удружење ће у скорије вријеме мало активније почети да промовише наше писмо и своје акције!

  2. Овај господин мало лаже (не знам како другачије да то назовем) јер од Доњег Вакуфа до Сарајева све ознаке са називима градова и села су двојезичне.. Или није дуго туда полазио или намјерно лаже… ову дионицу сигурно знам а каква је ситуација у другим дјеловиа ФБиХ не знам.. али и ово је довољно да оповргне ријечи гоподина Лакића…

  3. Мало лаже, мало је у праву… Ето, у збиру је егал! За „холивуде“, „римове“ и слична срања, потпуно је у праву.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *