ММФ признао грешке са Грчком

Међународни монетарни фонд признао је данас да је при пружању помоћи Грчкој направио „примјетне пропусте“ – потцијенио је колико ће мјере штедње које је Фонд тражио погодити већ посусталу привреду те земље. ММФ је ово неуобичајено отворено признање дао у извјештају о томе како је дјеловао у вези с грчком дужничком кризом, која је покренула […]

четвртак, јун 6, 2013 / 14:39

Међународни монетарни фонд признао је данас да је при пружању помоћи Грчкој направио „примјетне пропусте“ – потцијенио је колико ће мјере штедње које је Фонд тражио погодити већ посусталу привреду те земље.

ММФ је ово неуобичајено отворено признање дао у извјештају о томе како је дјеловао у вези с грчком дужничком кризом, која је покренула финансијске поремећаје широм еврозоне.

Грчка привреда се последње три године одржава уз помоћ зајмова из Европе и ММФ-а, у замjену за оштре мjере штедње које су погоршале рецесију, сада у шестој години. Грчка је до сада примила око 200 милијарди евра у зајмовима из одобреног програма помоћи који укупно износи 240 милијарди евра.

Мjере су смањиле буџетски дефицит, али су погурале Грчку у много дубљу рецесију него што су прије три године предвидјели ММФ и његови партнери у Европској унији, а незапосленост је порасла на изнад 27 посто.

У извјештају се наводи да су ММФ и његови партнери који су дали пакет помоћи, знатно потцијенили колико ће мјере штедње, као што су смањења расхода и повећање пореза, утицати на привреду. Фонд је међутим навео да није могао да успори ритам по којем је требало стезати каиш.

Примјетни пропусти приписани Грчком

Као још једну своју грешку Фонд је навео то што Грчка није испунила три од четири главна критеријума да би се уопште квалификовала за помоћ. По једном од критеријума – одрживост дуга, ММФ је више пута тврдио да грчка влада треба да буде у стању да у потпуности отплати дуг на вријеме. Међутим, како се наводи у се извјештају, то је веома неизвесно.

ММФ је саопштио да је било и приметних успјеха у програму помоћи. Грчка је остала у еврозони, а преливање кризе из те земље у глобалну привреду је било "релативно задржано".

"Међутим, било је примјетних пропуста", наводи се у извјештају. Неки од пропуста су приписани и Грчкој за коју је ММФ навео да је споро спроводила структурне реформе привреде као што су приватизација и побољшање убирања пореза.

У документу се наводи и да су Фонд и његови партнери били исувише оптимистично процијенили постојање политичких услова за спровођење таквих реформи.

У Атини је главна опозициона партија, љевичарска Сириза саопштила да коалициона влада којом управљају конзервативци треба да после признања ММФ затражи брзу промјену курса. Сириза сматра да Грчка треба да одмах одустане од оштре политике штедње која је земљу довела на руб хуманитарне кризе, и да треба "зауставити догматско инсистирање на спровођење такве политике".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *