MMФ: Нови кредити за задужене

Међународни монетарни фонд (ММФ) најавио је нове мјере којима намјерава да помогне земљама да се заштите од дужничке кризе у еврозони. Превентивна и линија за ликвидност (ПЛЛ) осмишљена је како би се помогло земљама са “здравим економским темељима” да подмире краткорочне потребе за финансирањем. Како би се квалификовале за ту линију, земље ће такође морати […]

четвртак, новембар 24, 2011 / 10:39

Међународни монетарни фонд (ММФ) најавио је нове мјере којима намјерава да помогне земљама да се заштите од дужничке кризе у еврозони.

Превентивна и линија за ликвидност (ПЛЛ) осмишљена је како би се помогло земљама са “здравим економским темељима” да подмире краткорочне потребе за финансирањем.

Како би се квалификовале за ту линију, земље ће такође морати да имају “здраве политике”.

Кредитна линија ПЛЛ замијениће ММФ-овову досадашњу превентивну кредитну линију, а може се користити “као осигурање од будућих шокова”, као и за подмиривање краткорочних потреба за ликвидношћу.

Финансирање путем нове линије биће ограничено на износ пет пута већи од доприноса који поједина земља уплаћује у ММФ за шестомјесечне аранжмане, те на износ 10 пута већи од те квоте за двогодишње аранжмане.

“Реформа проширује опције фонда за додјелу средстава за потребе спречавања односно рјешавања криза”, каже челница ММФ-а Кристин Лагард.

“Ово је још један корак према стварању ефикасности глобалне финансијске безбједносне мреже која представља одговор на појачану глобалну повезаност”, каже она.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *